петък, 13 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Vz.ru: България обяви датата на пускането на руския газ в Сърбия

Vz.ru: България обяви датата на пускането на руския газ в Сърбия
 Руският газ ще започне да тече през „Турския поток“ към Сърбия от 31 май 2020 г., заяви руският посланик в България Анатолий Макаров, позовавайки се на думите на българския премиер Бойко Борисов.
„Попитах го директно: Г-н Бойко Борисов, кога руският газ ще тръгне към Сърбия? Той каза: 31 май. Казах: 31 май? Добре тогава, ще докладвам на Москва, че на 31 май газът от Русия през Балканския газопровод ( има се предвид частта от „Турския поток“, минаваща през България ) ще тръгне към Сърбия “, заяви Макаров, предава РИА „Новости“.
 Миналата седмица руският президент Владимир Путин посочи, че България забавя изграждането на продължение на „Турския поток“ през своята територия. Както вестник ВЗГЛЯД съобщи, София тази зима подведе не само Газпром, но и съседите си, които може да имат проблеми.

 Коментар на БА

Разкриването на информация в публичен режим, пред РИА „Новости“ има за цел публично да фиксира ангажимента на Борисов, който очевидно е неизпълним.Което ще даде на Москва нови поводи за натиск, включително финансов, през неустойките.Защо срокът е нереален.Уверенията, че на ден се строят 5 км бяха вече опровергани. В добри дни и максимално натоварване могат да се положат между 2 и 3 км.  Върви мобилизация на всякакви възможни ресурси, включително чрез прехвърляне на компании от Сърбия, без никакви процедури.Но въпреки всичко, на 31 май е невъзможно руски газ да потече за Сърбия, като преди това са направени всички тестове, изградени са компресорните станции и най-вече е получена разрешение от ЕК за експлоатация на тръбата в монополния режим, на който се надява Газпром.

Няма коментари:

Публикуване на коментар