сряда, 11 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Nbnews.com.ua: Путин плаши Украйна с "кървав" сценарий в Донбас - подробности за гръмкото изявление


Nbnews.com.ua: Путин плаши Украйна с "кървав" сценарий в Донбас - подробности за гръмкото изявление
 Руският лидер направи доста интригуващо изявление. Той каза, че без т. нар. „Закон за амнистия“ на бойците от Л/ ДНР и връщането на границите с Руската федерация под украински контрол, сценарият на Сребреница става възможен.Това съобщи изданието Delo.UA, като се позовава на доклада на кореспондента от „Интерфакс“, предава „НБН“.Владимир Путин заяви, че масовите кланета в Донбас могат да се случат поради по-горе посочените причини. Известно е, че в Сребреница преди 24 години босненските сърби са екзекутирали около 8 000 мюсюлмани.„До ден днешен законът за амнистия не е приет. Уж още през 2015 година се договаряхме. Вече има определени решения, но няма действия. Украинската страна винаги задава въпроса: "Дайте ни възможност да завършвим затварянето на границата с помощта на войски ...". Мога само да си представя какво ще се случи след това. Ще се случи Сребреница ”, заяви президентът на Русия.Не е ясно защо главата на Кремъл говори конкретно за конфликта, възникнал в Босна и Херцеговина. Може би по-късно експертите ще коментират това.

 Коментар на БА

Владимир Путин не за пръв път представя украинската страна като отговорна за насилието над цивилното население в Източна Украйна, като представя нахлуването на руските части като „спасителна“ операция ала Сребреница.Приемането на подобен закон е възможно и наложително само в контекста на непосредствените мерки и стъпки за връщане на контрола на украинските власти върху частите от територията на Луганска и Донбаска области,  които сега се намират под контрола на сепаратистите.Доколкото това ще стане под международен контрол подобен вариант – с геноцид от Сребреница – е невъзможен. Още повече, че самото предаване на властта и прилагането на режима на амнистия ще стане под засилен международен контрол.
Путин държи на специалния статут на частите на двете области и защото сепаритистите не ги контролират изцяло. Пък и иска да има основание за повторно нахлуване.Провеждането на избори в условията на чужда окупация, без минимален период на украинска власт, на практика ще фиксира положението, и ще превърне зоните под контрола на Москва в поредния замразен конфликт.Което е и крайната цел на Владимир Путин за да може да влияе върху политиката и политиците в Киев, и в Европа. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар