петък, 13 декември 2019 г.

Bulgaria Analytica: Ахмет Давутоглу формира собствена партия в противовес на Ердоган

Бившият турски премиер и съюзник на президена Реджеп Тайип Ердоган Aхмет Давутоглу, подаде на 12 декември, заявление до турското МВР, за това че сформира нова политическа партия.
Това не е изненада, информация за подобни опити циркулираха в медиите от доста време. Но винаги има разлика между слуховете и реалното действие, още повече, че Давутоглу може да очаква остри реакции, дори репресии от страна на бившия си партиен бос.
Сътресенията в управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) заради различия в политиките на икономическа и национална сигурност, застрашават управлеиието на партията. Властта в Анкара се ориентира към все по-националистически политики за да се задържи на власт, и да не губи подкрепата на широките слоеве от населението.
Годините на икономическа нестабилност, и непредсказуемостта на ситуцията пред вид на изострящата се криза в отношенията с ЕС и САЩ, принуждават ръководството да провежда политики, които не се ползват с подкрепата на традиционната база на партията в страната.
Давутоглу не е единствения бивш лидер на АКР, който планира да направи самостоятелна партия. Преди време друг бивш вицепремиер и съратник на Ердоган , Али Бабакан, също направи изявление, че сформира своя собствена, конкурираща властта, партия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар