четвъртък, 5 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Tsargrad.tv: Обрат на аферата “Скрипал”: В Бундестага не обвиниха, а застанаха на страната на руснаците


Tsargrad.tv: Обрат на аферата Скрипал: В Бундестага не обвиниха, а застанаха на страната на руснаците
 Ръководителят на германско-руската група в Бундестага, депутат от партията "Алтернатива за Германия", Роби Шлунд се застъпи за двамата руски дипломати  депортирани от Берлин във връзка с разследването на убийството на грузински гражданин . Според германеца ситуацията прилича на фарс. Любопитно,но факт: в подобната ситуация с „аферата Скрипал“ в Берлин, за разлика от Лондон, действаха точно обратно - застанаха на страната на руските дипломати.
 Да припомним, по-рано Министерството на външните работи на Германия обяви за персона нон грата двама служители на руското посолство в Берлин. Руските дипломати бяха изгонени от страната във връзка с убийството на грузински гражданин в Моабит през август тази година. Прокуратурата в същото време съобщи за задържането на 49-годишен руски гражданин, който е заподозрян за участие в това престъпление. Западните медии незабавно разпространиха историята с „руската следа“ и я сравниха със „аферата Скрипал“ - бивш агент, отровен в Солсбъри. Припомняме, че тогава Лондон нападна Москва с неоснователни обвинения и изгони няколко руски дипломати извън страната.Немците постъпиха по-мъдро, правейки обратното - не обвинявайки, а застъпвайки се за руснаците. Вярно, не всички. Но, например, ръководителят на германско-руската група в Бундестага, депутат от партията „Алтернатива за Германия“ Роби Шлунд смята експулсирането на руски дипломати за фарс. „В действителност  вербалната нота към руския посланик и изгонването на дипломати е само по себе си фарс“, подчерта германският политик. „По принцип няма надеждни доказателства, че някои си руски граждани са били замесени в убийството в Моабит.“Той припомни и необходимостта да се придържат към презумпцията за невинност до края на разследването.

 Коментар на БА 

Царьград както обикновено представя желаното за действително. Официалната позиция на Германия по казуса Скрипал е ясна. Бяха изгонени 4 руски дипломата в знак на солидарност с Великобритания и съюзниците.  Нещо повече германската разузнавателна служба BND изигра важна роля в предоставянето на проби от нервно-паралитичния газ „новичок“, с който тя се е сдобила в началото на 90-те години.
Опитите да се представи мнението на шефа на групата за приятелство между Русия и Германия, като нещо повече от персонално или групово мнение е чиста проба пропаганда. То няма реална стойност.По същия начин се постъпва и с обвинения в убийството на грузинския граждани руски агент. Цитира се обилно депутатът Роби Шлунд от Алтернатива за Германия с идеята да се създаде впечатление, което е изведено и в заглавието, че целият Бундестага застава срещу действията на Федералната прокуратура в защита на Русия.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар