понеделник, 30 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Riafan.ru: Гърция възнамерява да участва в преговорите на ООН за помощта на Турция за либийските терористи от ПНС

Riafan.ru: Гърция възнамерява да участва в преговорите на ООН за помощта на Турция за либийските терористи от ПНС
 Гърция иска да участва в преговорите за Либия под егидата на ООН  поради нарастващото напрежение с Турция. Това заяви премиерът Кириакос Мицотакис.
Срещата, основната тема на която ще бъде уреждането на ситуацията в Либия, е насрочена за януари на следващата година. Както подчерта гръцкият премиер, Атина се стреми да получи правото да участва в преговорите, тъй като тя не иска да получи друг източник на нестабилност в непосредствена близост.„Искаме да бъдем част от решението в Либия, тъй като това ни засяга и нас. Помолих и ​​ще настоявам да участваме в Берлинската конференция “, каза Мицотакис.
Политикът добави, че Либия е морската съседка на Гърция, която не може да има никаква морска граница с Турция.

 Коментар на АА

 В драмите около военната помощ на Турция за Либия и договора за делимитация на морските граници между Турция и Либия, безспорно уязвената страна е Гърция, която мобилизира целият си дипломатически потенциал за да участва при формиране на позицията на Европейския съюз по темата външна военна помощ в Либия, и турски военни кораби, които позволяват или спират проучване и добив на нефт и газ в Източното Средиземноморие.  Основната теза на Гърция, а и Италия че двете страни ще пострадат най-много ако се допусне Либия да се превърне в страна на хаоса.Напрежението в района расте практически с дни, но НАТО е безсилно, а САЩ се колебаят дали изобщо да се намесват военно и дали да санкционират Турция на ниво Бял дом.2020 година определено ще бъде година на конфликтите в Източното Средиземноморие и Либия.Гърция ще играе много важна роля, а конфликтът между двете страни членки на НАТО вън от съмнение ще се пренесе и вътре в ЕС и ще застави България да вземе отношение. Сегашната позиция – на ненамеса, не е неутралитет, доколкото облагодетелства Турция на Ердоган.

Няма коментари:

Публикуване на коментар