вторник, 10 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Regnum.ru: Ердоган обяви готовността си да изпрати турските военни в Либия


Regnum.ru: Ердоган обяви готовността си да изпрати турските военни в Либия
 Турция е готова да изпрати своите военни в Либия, ако необходимостта от това бъде изразена от Либийското  правителството на националното съединение, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември по TRT.
„Ако Либия иска това, тогава Турция ще вземе подходящото решение самостоятелно. Няма да искаме от никого  разрешение по този въпрос. Турция е готова да предостави всякаква подкрепа на Либия “, каза турският лидер. По-рано припомняме, Турция подписа меморандум с либийската ПНС относно морските граници. Подписването на документа предизвика остри протести от външните министерства на Египет, Гърция и Кипър. Те осъдиха подписването на споразумението и нарекоха поведението на Турция неприемливо и провокативно.


Коментар БА


 Обявеното намерение на Ердоган да прати турски войски в защита на правителството в Триполи срещу подкрепяния от ръководената от ГРУ частна армия Вагнер опозиция на генерал Халифа Хафтар на пръв поглед говори за сериозен конфликт. Но това е само привидност.Русия насърчава Турция в нейната експанзионистична политика да контролира както добива, така и преноса на природен газ от Източното Средиземноморие към Европа.Основната идея на Русия в опита да установи контрол върху Либия е освен суровия нефт е възможността да контролира - насърчава-спира имигрантсикя поток от Африка към Европа.Същото имигрантско оръжие използва и Турция. Координацията в тази насока между Турция и Русия е нова значима опасност и възможност за дестабилизация на ЕС през имиграцията. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар