сряда, 18 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Rg.ru: Руската хуманитарна мисия продължава да укрепва позициите на Русия на Балканите

Rg.ru: Руската хуманитарна мисия продължава да укрепва позициите на Русия на Балканите
 Руската хуманитарна мисия (РХМ) продължава успешно да изпълнява проекти в Република Сръбска насочени към укрепване на единството на руския и сръбския народ. Това каза пред кореспондент на RG шефът на представителството на РХМ на Балканите Михаил Бондар.„В продължение на  няколко години РХМ провежда проекти за „мобилни клиники“ в много страни, насочени към предоставяне на медицински услуги на хора, живеещи в отдалечени и недостъпни региони,“ отбеляза той. Оборудвани с необходимата диагностична апаратура, екип от местни доктори и руски специалисти извършват преглед на населението, често лишено от оперативен достъп до болници.Например през настоящата година само в Сърбия е проверено здравното състояние на повече от 2,5 хиляди граждани. Благодарение на съдействието на посолството на Руската федерация в Босна и Херцеговина, както и на успешното сътрудничество с Министерството на здравеопазването на Република Сръбска, този проект ще започне за първи път на 17 декември тази година в Източно Сараево. В рамките на девет дни руските специалисти заедно с местните лекари ще проведат общ преглед на гражданите в Централната клинична болница на града, както и  ще диагностицират и коригират зрителни дефекти. На специална линейка, оборудвана с диагностична апаратура с широк профил и съвременни руски устройства с лазерно терапевтично действие MAKDEL, лекарите ще провеждат полева работа в редица регионални здравни заведения, както и в отдалечени недостъпни населени места на Сараево-ромския регион. Отделно, в рамките на този проект, се предвижда програма за деца от семейства, лишени от достъп до висококвалифицирани лекарства. "
Михаил Бондар изрази надежда, че "подобни дейности ще имат положителен социален ефект, което според нас би следвало да укрепи допълнително позициите на Русия в региона чрез използването на" мека сила ". 

Коментар на БА

 Руските хуманитарни мисии са отделно направление в спецоперациите, под контрола на разузнавателните им служби. Те се провеждат както в самата Русия /де факто няма антитерористична операция при големите терактове  в Русия, без участието на свързани със службите медицински структури, сред които и известния Доктор Рошал/. Зад граница тези хуманитарни мисии, обикновено под егидата на Министерството на извънредните ситуации и близки до него структури в НПО сектора/ са изключително удобни, защото имат цивилен характер, а дават възможност да се разгръщат стационарни /като центъра в Ниш/ или мобилни структури.Не може да се отрече, че вършат реална работа, за която става реч, включително да помагат  реално на нуждаещи се хора.  Но самият факт, че официалните лица изхождат от задачата да „укрепват позициите на Русия в региона“ /което е характерно за държавни структури, но е много нетипично за действителни хуманитарни мисии, които на първо място поставят конкретния човек в нужда и почти никога не изтъкват ролята и задачата на съответната държава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар