понеделник, 16 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Tass.ru: България е готова да се превърне в основния газоразпределителен център на Балканите


Tass.ru: България е готова да се превърне в основния газоразпределителен център на Балканите
 България може да се превърне в основен център за разпределение на газ на Балканите. Това беше обявено при приключването на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък от премиерът на България Бойко Борисов.
„По време на посещението в Съединените щати (проведено в края на ноември), ние направихме крачка напред, САЩ признаха, че България е направила голяма стъпка към това да се превърне в основния газоразпределителен център на Балканите и включиха нашия балкански газоразпределителен център [в своите програми ], Европейската комисия направи същото. Следователно това за което говореше руския президент Владимир Путин, който поиска „железни гаранции“ [по въпроса за доставките на газ през територията на България], вече е подписано, ние имаме гаранции за [изграждането] на газоразпределителен център в България както от САЩ, така и от Европейската комисия , Както виждате, никой не е повдигнал допълнителни въпроси по тази тема ", каза българският премиер, отговаряйки на въпроси на журналисти в Брюксел.  

Коментар на БА

 Уверенията за България като газов хъб трудно се вместват в реалната ситуация с търгуваните количества газ на борсата на Балканския газов хъб. Количествата са малки, цените високи.Но България има своя шанс особено що се отнася до голямата вероятност за ангажиране на Транс – Балкански поток в реверсивен режим- Както показа последния търг за ангажиране на месечен капацитет на Кардам – Негру вода, интересът е огромен и няма никакви изгледи преносната инфраструктура да пустее и приходите да бъдат по-малко. Което не може да се каже за Турски поток.

Няма коментари:

Публикуване на коментар