четвъртък, 5 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Vz.ru: Русия разреши продажбата на С-400 за Сърбия на кредит


Vz.ru: Русия разреши продажбата на С-400 за Сърбия на кредит
 Системите С-400 могат да бъдат продадени на Сърбия на кредит, каза вицепремиерът Юрий Борисов и добави, че този въпрос не е обсъждан от лидерите на страните Владимир Путин и Александър Вучич.Според него по искане на Сърбия Русия достави предсрочно определени видове бронирани машини. Борисов уточни, че говорим за "разузнавателни и десантни бойни превозни средства", съобщава РИА Новости.
 "Научихме, че американците искат да ги изложат на санкции за доставките на „Панцирь“, но те потвърдиха, че събитията от 1999 г. са ги научили, че трябва да се защитават", каза Борисов.
Той добави, че Русия е докарала системите "Панцирь" и "С-400" за съвместни учения със Сърбия - и те са били високо оценени в Белград, поставяйки си планове за възможното им придобиване.Борисов беше попитан и за възможността за придобиване на С-400 от Сърбия на кредит.„Всичко е възможно. Доколкото знам, няма заявки за С-400 “, каза той и добави, че тази тема не е обсъждана на разговорите между Путин и Вучич.

 Коментар на БА

Класически пример на „игра на ръба“, която в политиката, включително в геополитиката има място. Дори и на кредит, покупка на С-400 е достатъчно проблематична, не само защото ще се отрази негативно на публичните финанси на Белград, но и защото ще го изправи срещу САЩ и ЕС, при това по начин, който той не може да противостои. Като минимум преговорите за членство в ЕС ще бъдат блокирани. Едно е да претендираш да бъдеш неутрален, и с тази претенция да искаш да влезеш в ЕС, друго е да се въоръжаваш с най-нови системи руско въоръжение, с които променяш баланса на силите в региона.Освен това единствената опция – през България в този случай няма да бъде валидна. Защото НАТО няма да допусне появата на стратегическа заплаха зад отбранителните линии между Балтийско и Черно море, дълбоко в тила.Но е сигурно, че Вучич ще се опита да отиграе хипотезата за възможна покупка на С-400 като коз в преговорите с Косово и с ЕС. Въпросът е, че неговия блъф лесно ще се разпознае.

Няма коментари:

Публикуване на коментар