петък, 20 декември 2019 г.

Сивият Кардинал на Москва проговори - Путин няма никакво намерение да реинтегрира Донбас и Луганст

Влиятелният руски всекидневник "Московский комсомолец" предоставя рядък поглед върху кухнята на политиката на Кремъл. Владислав Сурков, който отдавна се смята за съвременен еквивалент на това, което Михаил Суслов беше в Политбюро на КПСС, разказа в частна среща с представители на високо равнище на сепаратистите в Украйна, за плановете на Кремъл за бъдещето на Донбас. Той ги успокоява, че са в безопасност, независимо от разговорите за реинтеграция. Това дава подходящия контекст за интерпретация на предупреждението на президента Путин за Нова Сребреница, ако Русия не защитава тези райони и се затвори границата, като чист пропаганден трюк.
Сурков потвърди, че в случай на военни действия Кремъл има план за мобилизиране и изпращане на "доброволни сили", очевидно кодово име за "малките зелени човечета", видяни в Крим преди анексията. Очаква се те да дойдат от Югозападна Русия", от тренировъчните лагери в Югозападния военен окръг, в достатъчни бройки за да осигурят адекватна защита на фронтовата линия.
Думите на Сурков са съществено указание за игровия план на Путин за Украйна, тъй като той е негов специален представител и водещ говорител по Украйна. Номинално Сурков е просто помощник на президента, но той е присъствал на срещата в Париж в нормандския формат и е в течение на всички тайни в политиката на Москва към Украйна.
Кремълските наблюдатели също го наричат ​​"сивия кардинал" в Кремъл.
На срещата да присъствали доброволци и ветерани от конфликта в Донбас и Луганск. Провеждането на срещата в Москва е още един показател, че повечето, ако не всички „малки зелени човечета“ са руски граждани, което доказва нахлуването на Русия в Украйна.
Както Московский комсомолец съобщава, събитието е било организирано от първия министър-председател на ДНР и ръководител на "Съюза на доброволците на Донбас" Александър Бородай.
Бородай прогнозира ескалация на напрежението и влошаване на ситуацията в двата региона.
Новият "Суслов" на Кремъл също отбеляза, че след срещата в Париж във нормандски формат, Москва е преразгледала оценката си за Зеленски. За Путин практически нямало разлика между екипа на настоящия президент и този на неговия предшественик Петро Порошенко.
Коментирайки срещата със Сурков, Бородай твърди, че „без значение какво се казва на някакви дипломатически приеми, в заседателни зали, коридори (реинтеграцията на Донбас и Луганск) е невъзможно“.
Бившият лидер на сепаратистите в района на Донбас изрази увереност според статията в Московский Комсомолец, че военните действия в югоизточна Украйна ще се възобновят в скоро време".
Тази новина идва само дни след предложените от президента Зеленски изменения на украинската конституция, които бяха отхвърлени от лидерите на сепаратистките региони.
Заключението  - Русия няма намерение да възстановява цялостта на Украйна, нито да разрешава контрола на Киев над границите с Русия. Москва няма намерение да спира потока на дегизирани като паравоенни редовни бойни единици към двата региона.
Новата стратегия на Москва е да превърне ситуацията в поредния замразен конфликт, като даде шанс след време, поради изчерпване на другите възможности, за референдум и последваща анексия към Русия.
На днешната пресконференция в Москва Владимир Путин повтори основните си искания и най-важното закон за специален статут за Донбас и Луганск, който е пътят към федерализацията на Украйна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар