петък, 6 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Ria.ru: България се е научила да вярва на Русия. Но това няма да й помогне.


Ria.ru: България се е научила да вярва на Русия. Но това няма да й помогне.
 Българските власти показаха впечатляваща отзивчивост към недоволството на Москва и то на най-високо ниво.Наложи се Владимир Путин да каже, че София умишлено забавя реализирането на „Турския поток“ на своята територия,за да може няколко часа по-късно българският премиер да увери, че забавянията са свързани със „задължителните процедури“ на Европейския съюз. Бойко Борисов също изрази надежда за успешно стартиране на проекта.
Коментарът на премиера не само не противоречи, но по-скоро подкрепя мнението на руския президент, че продължаващите забавяния очевидно са свързани с „натиск отвън“. България е принудена непрекъснато да потвърждава, че е - отново във формулировката на самия Борисов - „такъв лоялен и силен член на НАТО и ЕС“. И това, разбира се, не се вписва добре с изпълнението на стратегически проект в областта на енергетиката, обвързан с Москва.Путин категорично заяви, че ако българските власти не искат да ускорят работата по „Турския поток“, тогава Москва ще намери други начини да го реализира в Южна Европа.Българите знаят повече от всеки друг, че подобни думи от Кремъл не представляват празна заплаха. Тъжната съдба на „Южен поток“, който, ако бъде реализиран, би превърнал България в най-важната страна за транзит на газ, подлежи на постоянно напомняне и потвърждение. 

Коментар на БА

 Статията, която РИА „Новости“ пуска специално е посветена на реакцията в България на острите думи на Владимир Путин. Вън от съмнение текстът е съгласуван с руското Външно министерство и е послание отправено към българската общественост, включително и особено към симпатизиращите на Русия. Това е наративът, който те трябва да възприемат и от който да ръководят своите действия.Основното послание – членството на България в НАТО и ЕС не позволя на страната да се възползва от своя суверенитет и да реализира проекти като Южен и Турски поток. Следователно българските граждани трябва да недоволстват и да настояват за връщане на „суверенното им право“ да вземат независими от Брюксел и Вашингтон решения.В общи линии това е наративът който Русия продаде във Великобритания преди Брекзит. Това е част от стратегията на Кремъл, която има за цел до края на 2030 година поне една страна от Източна Европа да излезе от ЕС.До този момент водещ кандидат за тази позиция в представите на Кремъл е Унгария. Но това е добър повод  и България да се включи в списъка на „заподозрените“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар