петък, 13 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Russian.rt.com: Източник: Гърция може да приеме американските бази след напускането им от Турция

Russian.rt.comИзточник: Гърция може да приеме американските бази след напускането им от Турция
 Гръцки дипломатически източник заяви, че Гърция може да приеме американските военни бази, ако напуснат Турция.„Очевидно е,че можем да поберем всеки един обект. Слава Богу имаме достатъчно място ”, цитира  РИА Новости.
Той отбеляза, че „нуждите на НАТО винаги могат да бъдат обслужвани от Гърция в рамките на гръцката конституция и закон“.По-рано турският външен министър Мевлют Чавусоглу заяви, че турската страна може да повдигне въпроса за присъствието на американските военни в авиобаза Инджирлик, ако бъдат наложени санкции поради закупуването на руските С-400.
Американският министър на отбраната Марк Еспер нарече отдалечаването на Турция от НАТО и сближаването й с Русия тревожен факт.

 Коментар на БА

 Изострянето на отношенията между Турция и САЩ/НАТО поставят непознати предизвикателства през системата за сигурност на Алианса. На практика е невъзможно да се реализират ефективна колективна система за сигурност без САЩ, а в същото време НАТО не може постоянно да се разкъсва между самостоятелните действия на Турция и нуждата от базисна солидарност.  Важното в случая е да се отделят сеното от плявата, защото самата Гърция разполага със зенитно ракетен комплекс от същата фирма, но по-старо издание – С-300.  И това не предизвика трусове.Проблемите не се свеждат само и единствено до тези ракетни комплекси, а до цялостното пренасочване на турската външна и отбранителна политика срещу интересите на страните от региона – Израел, Кипър, Египет и Гърция, като в същото време се координират действията на Анкара с Москва.Сключеното споразумение между Турция и Либия за делимитация на морските граници между двете страни ?! е нов качествен скок в изостряне на отношенията.България има изключителен шанс да се позиционира по оптимално в региона, без непременно да губи от отношенията си с Турция, но не и като заема изчаквателна или „неутрална“ позиция. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар