петък, 6 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Znak.com: Американските власти обявиха награда от 5 милиона долара за руския хакер Максим Якубец


Znak.com: Американските власти обявиха награда от 5 милиона долара за руския хакер Максим Якубец
 Американските власти обявиха възнаграждение от 5 милиона долара за информация за хакера Максим Якубец, която "ще доведе до неговия арест или осъждане". Това се посочва на уебсайта на правителството на САЩ.
В съобщението се казва, че Якубец е издирван за участие в разпространението на компютърен зловреден софтуер, който е заразил десетки хиляди компютри в Съединените щати и Европа. Той се счита за замесен в разпространението на програмите Bugat, Cridex, Dridex, Zeus. Този ​​зловреден софтуер причини щети на милиони долари на международните финансови институции и техните клиенти“, се казва в съобщението.
По-рано беше съобщено, че американските власти са наложили санкции на 12 руснаци и на граждани на Украйна, Израел, Молдова, Испания и Узбекистан.Според САЩ всички те са свързани с хакерската група Evil Corp (Dridex Gang), която се ръководи от 32-годишния Максим Якубец, украинец с руско гражданство. Министерството на финансите твърди, че „Evil Corp е използвала злонамерен софтуер Dridex за заразяване на компютри и за събиране на идентификационни данни от стотици банки и финансови институции в повече от 40 страни, което e довело до кражбата на повече от 100 милиона долара“, заяви финансовото министерство.
 Заедно с Evil Corp, в списъка със санкции бяха включени още шест компании, които САЩ считат за операторите на хакерската група и свързаните с тях компании. Това са "Бизнес капитал", "Оптима", "Трейд-Инвест", "ЦАО", "Вертикал" и "Юником".

 Коментар на БА

 Новото по-съвършено поколение тролове не действат по познатия начин от трол фабрики, като основното им занимание е влиянието върху обществено мнение, чрез коментари „за“ или „против“ , основно в социалните мрежи. Днес модерните тролове са бизнесмени, работят в рамките на бизнес структури, по линия на представянето на информационни услуги и обработка на данни. Именно чрез предоставянето на легитимни услуги, включително в сферата на киберсигурността, подобни руски структури зад граница не само разширяват достъпа си до чувствителна информация, но и позволяват на руските специални служби да самофинансират дейността им зад граница, като прибягват до използването на криповалути и криптоканали.По този начин, тяхната издръжка не ляга на отънелия руски бюджет, стават по трудни за проследяване /поради възможността им да действат като автономни клетки без връзка с Център/ и което е най-важно позволява на членовете на тези групи да имат по-висок стандарт на живот.В допълнение, точно като частни армии и частните групи за мокри поръчки, подобни трол бизнес структури позволяват на руската държава да не поема отговорност за техните действия, тъй като пряката връзка е трудна за доказване.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар