понеделник, 30 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Gazeta.ru: Либия поиска официално военна подкрепа от Турция


Gazeta.ru: Либия поиска официално военна подкрепа от Турция
 Правителството на Националното споразумение (ПНС) официално поиска от Турция военна подкрепа. Съобщава Ройтерс.
Според него ПНС е поискало военна подкрепа по „въздух,земя и море“ от Анкара.По-рано турският президент Тайип Ердоган обяви, че през януари 2020 г. възнамерява да внесе в парламента на страната искане за използването на турските въоръжени сили в Либия.В Либия в момента се водят въоръжени сблъсъци между привърженици на различните лидери. Страната се ръководи от ПНС, ръководена от министър-председателя Файез Сарай, „източното правителство“, ръководено от Абдула Абдурахаман ат-Тани. Източното правителство е подкрепено от командира на Либийската национална армия Халиф Хафтар. 

Коментар на АА

 Ако се има пред вид подкрепата на Русия за генерал Хафтар през частната армия Вагнер и готовността на Ердоган да изпращи въоръжени сили в Либия на страната на официално признатото правителство, то може да се добие впечатление за зреещ конфликт между Русия и Турция.
Действително след бомбардировките на подкрепените от Турция сили в провинция Идлиб от руски самолети стана ясно, че колкото и да преговарят Путин и Ердоган, не могат да се договорят по целия спектър на възникнали потенциални конфликти. Става все явно, че има теми, по които просто няма да могат да се договорят и сега просто се стремят да избягнат пряката конфронтация. В Либия официално няма руски войски, така че пряка конфронтация, официално поне, няма да има. Москва, не за пръв път, се разграничава от действията на частните групировки Вагнер, като либийската операция се контролира от ГРУ.Турция също така съдейства за износа на суров петрол от Сирия от районите, които правителствените сили на Асад и Русия не контролират. Ердоган има остра нужда от легитимация през либийското правителство на претенцията си да контролира добива и преноса на природен газ от Източното Черноморие.Целта на Русия е да контролира имигрантския поток към Европа през най-голямата изходна точка  Либия.  Имигрантското оръжие едновременно обединява и разделя Турция и Русия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар