неделя, 15 декември 2019 г.

За Тяхната и Вашата /не/ сигурност

Идеята за УБО и НСО тръгва от автократични режими, които решават проблема с несподелената в обществото /не/сигурност. Репресиите и социалната несправедливост след управление в името на малцинство, ражда рискове за тях. За да управляват този специфичен риск те създават специални преториански гвардии. Това не е от вчера
Там, където сигурността и несигурността не минава по кастова или елит/маса линия, нуждата от подобни УБО.та е излишна. За това в Холандия, Австрия, Финладния, Щвеция, изобщо в нормалните страни ще видите президенти и премиери на улицата, в публичен транспорт, на колело, пеш без гавази. Не мислете, че ги няма някъде наоколо, но са дискретни и малко.
Това е и тяхното на техните президенти, премиери, министри послание към обществото, ние като управляващи се грижим сигурноста за вас и за мен да бъде споделена.
По същия начин стои въпросът и със специалните превози, включително самолетите и служебните коли. Не че нямат възможност, повечето от тях са много богати държави, но държат тези "специални самолети" в общ режим на наем, така че да работят за всички и между тях и когато има нужда за вождовете. Такова нещо като отряд 28 няма.
Дори и ползването на редовни линии е пак демонстрация на споделените ценности. Ако за всички има възможност за прелитане, то и за нас "елита" има.
Така и със служебните автомобили. Когато работят за издигане на общото благосъстояние то всеки служител на държавата ще има пари да си купи автомобил и няма да има никаква нужда от служебен такъв. Но държим мнозинството бедни и държим служебния автомобил пред очите на всеки службогонец като награда за послушание и принадлженост към "кастата" на избраните.
Помня навремето членовете на Политбюро го возеха в коли без номера отпред. Тази практика беше внедрена у нас след посещение на Живков в Техеран. С много малко изключение, тези "членове" бяха ограничен хора, но ценяха колата ез номер както нищо друго, защото тези коли не ги проверяваха, не ги спираха, изобщо върховен знак за принадлежност към "боговете". Самочувствие родено не от самооценка, а от външни тотеми, характерни за посредствените хора..
За това и Пеевски и Доган и Борисов, дори Радев ходят с орди от гавази, защото признават, че сигурността не е споделена и те трябва да се отделят от несигурността за плебса. За това за тях има жандармерия, която да ги пази от "народната любов".
Проблемът е, че те ползват нашите пари, а вие се оглеждайте на улицата я за някой автомобил на УБО/уупрНСО/ или за някой бандит, който избира да нападне вас, понеже ТЕ имат охрана.
Закриването на НСО и споделената сигурност /като стандарти и практика/ са едни от праговете за нормалност в обществото.
На този етап сме много, много далеч от преминаването му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар