петък, 20 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Interfax.ru: Русия и Украйна постигнаха принципно споразумение за транзита на газ


Interfax.ru: Русия и Украйна постигнаха принципно споразумение за транзита на газ
 Москва. 19 декември. INTERFAX.RU - Русия и Украйна постигнаха принципно споразумение за транзита на газ към Европейския съюз на 1 януари 2020 г., заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович на пресконференция в Берлин.
"По принцип постигнахме споразумение", каза той, като отбеляза, че това е "положителна новина за Европа, Русия и Украйна".От своя страна руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че страните са подготвили подробен проект на протокол за бъдещо газово споразумение, но той все още трябва да бъде съгласуван.
Днес наистина свършихме много добра работа, подготвихме проект на протокол, подробен протокол, който е до голяма степен e готов и който трябва да бъде съгласуван. Надявам се в близко бъдеще да постигнем окончателни споразумения", каза той. Ръководителят на Министерството на енергетиката на Руската федерация също благодари на "домакина" - Министерството на икономиката на Германия и нейния ръководител Петер Алтмайер за създаването на "положителна атмосфера", както и на Шефчович "за конструктивния му подход".Министърът на енергетиката и опазването на околната среда на Украйна Олексий Оржел също каза, че Украйна, Русия и Европейската комисия са „свършили добра работа“ и са разработили протокол с който се доближава подписването на транзитен договор. Тези развития трябва да бъдат съгласувани от политическото ръководство в Киев и Москва, отбеляза той.„В близко бъдеще съм сигурен, че ще постигнем положителни резултати за всички страни“, добави Оргел.

Коментар на БА 

Новината за сключеното споразумение беше неизбежна. Русия няма друг ход освен да продължи транзита през Украйна, при отсъствието на реални алтернативи. Американските санкции направиха така, че тези алтернативи като Северен поток -2 и Турски поток – 2 се отдалечават във времето.Самият факт че преговорите бяха пренесени в Берлин показва изключителната заинтересованост на германското правителство от наличието на сделка, защото без нея, американските санкции изглеждат не само логични, но и оправдани, а Берлин тепърва трябва да търси начин за заобикаляне на Газовата директива на ЕС.Също е обяснима, че не се дават детайли, най-вече защото сделката трябва да бъде съгласувана с Кремъл пак в детайли. А там могат да се проявят проблеми, особено в контекста на трудните преговори по регулиране на кризата в Донбас и Луганск.При всички случаи договор ще има, така че няма особена новина.Въпросът е в срока, обемите и условията.Въпреки сделката обаче въпросителните пред „заобикалящите“ Украйна проекти остават, най-вече икономическата им логика, защото поставят под въпрос запълването им и приходната база, през която да се изплатят дълговете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар