сряда, 18 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Tass.ru: Унгарският външен министър смята за нечестно да се нарича „Турски поток “само руски проект


Tass.ru: Унгарският външен министър смята за нечестно да се нарича „Турски поток “само руски проект
 Газопроводът „Турски поток“ не трябва да се разглежда само като проект, който се изпълнява в интерес на Русия, това е несправедливо спрямо другите страни, участващи в проекта. Това мнение изрази министърът на външните работи на Унгария Питър Сиярто, коментирайки изявлението на бившия американски посланик в Украйна Джон Хербст, че Русия придвижва своите интереси в Европа в енергийния сектор, което може да е неблагоприятно за европейските страни."Неправилно е да се разглежда „Турски поток“ като проект, в който Русия играе доминиращата роля", каза той в интервю за RTVI в сряда. - Нека разгледаме страните, участващи [в проекта]: Русия, Турция - член на НАТО, България - член на ЕС и НАТО, Сърбия - кандидат за членство в ЕС, Унгария - член на ЕС и НАТО. Повечето от участващите [в проекта] държави са членки на НАТО. Не е честно да се гледа на него само като на руски проект."
Както отбеляза Сиярто основните му интереси са да осигури доставки на газ за Унгария. "Как мога да направя това? Започвайки преговори с Русия, с Турция, с България, със Сърбия за изграждането на този нов маршрут."- поясни той. "Какво мога да направя в тази ситуация като министър, отговорен за енергийните преговори? Да започна преговори с Русия за бъдещи доставки на газ. Защо? Защото няма други възможности. ""Ние [страните от Централна Европа] трябва да гарантираме доставките на газ, трябва да гарантираме сигурността си. Очевидно е, че трябва да водим диалог с Русия", добави министърът. 

Коментар на БА

 Коментарите на унгарския външен министър отразяват последната линия след наложените от САЩ санкции, в защитните тези на страните през които преминават Турски поток, които са координирани с Москва. Първата е, че проектът не е само руски.Разликата е, че докато Сиярто в тезата си твърди, че не е само руски, то българският премиер изобщо отрича проектът да има нещо общо с Русия. Според Борисов това дори не е част от Турски поток, а част от разширение на националната транзитна система, което по случайност обслужва само руски газ.Втората,  е че руския газ няма нито конкуренция нито алтернатива. Това изказване пряко противоречи на други действия на същия унгарски министър който едновременно иска да внася азерски газ и втечнен природен газ, като от терминали в Гърция, така и основно от новоградящия се терминал в Хърватска в Кърк.В същност споровете са само относно изчистването на пазара от бариери пред конкуренция на природния газ и свалянето на статута на „единствен“ и „незаменим“ на руския газ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар