събота, 17 декември 2016 г.

Опит за поглед в бъдещи събития в БТВ

Информацията за завършена сделка на Пента Груп по придобиването на БТВ е предварителна, неокончателна. Още текат преговори, при това има и други участници.
Сдлеката по принцип е доста сложна, тъй като е повлияна и от покупката от страна на АТ&T на Тайм Уорнър, която притежава СME, която пък притежава БТВ.
Уволнението на Станчев е по друга линия и е от сегашните, а не от нови собственици. Изглежда те се намират под силен натиск, преди продажбата си, компанията да подобри финансовите си резултати. Цената, знаете обикновено е функция на приходите, които се ползват като база, която се умножава с мултипликатор , за да се получи цената. 

Предстоят интересни събития - най-вече дали БТВ ще остане движена и мотивирана от търговски и корпоративни цели - мениджърите ще търсят по високи приходи от продажбите и оптимизиране на разходите, или ще позволи да бъде използвана като платформа за политика и реализация на лични проекти. Не всички пари и влияние, които се правят покрай БТВ, се обръщат в прихода за собствениците и това започва да ги дразни.
Двете линии - търговската и политическата - не са напълно взаимноизключващи се. За мен важното е да се прекъсне връзката с Пеевски и други олигарси от банковите среди, които са особено активни напоследък. Това логично би съвпаднало с интересите на собствениците, които искат да продадат активите си на по-висока цена.
Почти сигурно е, че АТ&T няма да проявят интерес към медийни активи в Централна и Източна Европа. Лесно е да се каже, трудно е да се преведе в догавка какво ще стане с БТВ, защото дейността на БТВ у нас е регламентирана от много "скрити" договорки с политическите играчи, особено в частта информация и публистични предавания.
До степен - етикетът "американска" телевизия да няма нищо общо с действителността на преки влияния на редица политически и бизнес олигарси върху нейната медийна политика.
Има много "странични въпроси" като какво ще стане с Шоуто на Слави, защото покрай БТВ много хора се опитват да си правят политическа кариера - което няма как да не е за сметка на загубата на зрители и приходи? Шоуменът Слави носи рейтинг, който политикът Трифонов отнема в по-голяма степен.
Самият Слави като бизнесмен ще трябва да реши къде има повече пари - в шоуто или в политиката. Двете линии са несъвместими и скоро ще го разбере. Не всички от сегашния му екип ще се включат в политическите му битки - нито оркестъра, нито актьорите. Сал едни сценаристи и то не всички.
Ако шоуто бъде свалено от ефир, много хора ще загубят работа, макар и като добри профита няма да бъде трудно да намерят продължение на своята кариера. Но самият Слави веднъж преминал чертата на политиката .- за него вече няма връщане назад.
Да не забравяме - той е преди всичко бизнесмен, който иска да прави пари, макар, че на някакъв етап почти всички попадат под действието на наркотика власт.
Разшифровано Би Ти Ви - значи бъдете телевизия. Може би това е най-доброто пожелание.


От автора
Не възразявам да препепачатвате изцяло или частично на този материал. Моля само да давате линк към оригинала.

1 коментар: