сряда, 11 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Gazeta.ru: Бившият министър на отбраната на Украйна ще бъде съден задочно в Русия за призиви към тероризъм


Gazeta.ru: Бившият министър на отбраната на Украйна ще бъде съден задочно в Русия за призиви към тероризъм
 Следственият комитет на Русия внесе в съда наказателното дело на бившия министър на отбраната на Украйна Анатолий Гриценко, който е обвинен в призиви към тероризъм в Руската федерация чрез медиите. Това съобщава РИА Новости.
Според СК през 2014 и 2017 г. като известен политик Гриценко е заявил, че руснаците също трябва да понесат загуби, като украинците в Донбас, и е призовавал за взривяване на руските влакове с военна техника.Той също така е заявявал, че при всяка експлозия на автомобил в Киев или Мариупол, украинците трябва да реагират с експлозии на автомобили в Москва или Таганрог.Отбелязва се, че в Русия бившият украински министър го заплашва до седем години затвор. Хриценко ще бъде съден задочно, тъй като в момента е в Украйна.Според украинските закони и международното право екстрадирането му е невъзможно. Според СК Анатолий Гриценко е в международния списък за издирване.

 Коментар на БА

 Това не е нито първото, нито последното дело с което руската прокуратура или Следствения комитет на Русия се опитват да приложат своето национално право в екстериториален режим.Гледането на дела в отсъствието на обвиняем, както и произнасянето на присъди, се допълва от спецоперации по залавянето им на чужда територия. Включително и, както показа случая с убийството на грузинския граждани в Берлин, на изпълнение на „присъди“ от агенти на руското разузнаване.Факт е, че украинските власти успяха да разкрият отговорниците на част от терористическите актове в Украйна, които са действали по инструкция на руските държавни институции. Веднага след извършване на акта са намерили убежище в Русия и се намират под закрилата на руските власти.Последните атентати в Киев и други градове, при които загинаха противници на режима на Путин също свидетелстват за тоталния характер на войната – без тил, без фронт. 
 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар