вторник, 10 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи EAdaily.com: След въвеждането на „Турски поток “Турция може да увеличи вноса на газ от Русия


EAdaily.com: След въвеждането на „Турски поток “Турция може да увеличи вноса на газ от Русия
 След пускането в експлоатация на газопровода „Турски поток“ Турция вероятно ще увеличи обема на закупения руски газ. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган по TRT.
Той поясни, че търговията с Русия наближава 30 милиарда долара.Вярно е, че все още има проблем с ниската производителност на вътрешни тръбопроводи в редица страни. Това важи особено за България. Но въпреки това проблемът се решава постепенно - не толкова отдавна София реши да разшири транзитния капацитет. А на 9 декември „Булгартрансгаз“ обяви, че изграждането на газопроводите, свързващи „Турски поток“ и българската система за транспортиране на газ, е завършено, и на 1 януари руският газ може да влезне в България и да продължи към Гърция и Македония.
Изобщо прекалено много са отворените въпроси, още повече предизвикателствата за да се представя подобна едностранно приповдигната картина на успеха на Газпром да заобиколи Украйна. „Основната част е закупуването на газ. След въвеждането на „Турски поток“ този обем може да нарасне още по-значително ”, смята Ердоган. EADaily припомня, че "Турски поток" ще доставя газ за страни, до които "Северен поток 2" не достига. Сред тях са Италия, Австрия, Словакия, България и Румъния.

 Коментар на БА

Информацията в тази статия е поднесена по определено пропаганден начин. Президентът Ердоган обича да говори „двусмислено“. Фактите са че турската фирма Боташ няма договори за доставка на повече руски газ, което прави все по-големи количества руски природен газ в Турция „излишни“. Това усилва натискът върху Газпром да търси износни маршрути. Използването на маршрутите през ТАП за Италия е проблематично, поради условията за финансиране и предоставените изключения от Третата директива.В същото време Булгаргаз още няма договорена промяната на точката на доставка. Няма и реална възможност за доставка на руски газ за Словакия и Унгария, поне докато не се свърже Турски поток със сръбската отсечка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар