вторник, 3 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Gazeta.ru: Германският министър на отбраната заяви, че нараства влиянието на Русия и Китай на Балканите


Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че влиянието на Русия нараства на Балканите. Това съобщи ТАСС позовавайки се на местни медии.
„Знаем, че Китай,разглежда този регион с особен интерес, но също и Русия“, каза министърът.
Според нея Москва на Балканите прибягва до същите инструменти, както в балтийските страни. В същото време Крамп-Каренбауе не уточнява какво има предвид.
Представителят на Германия смята, че Русия е скептична към изграждането на отношения между балканските държави и Запада.
Освен това тя каза, че влиянието на Русия и Китай е сравнимо със заплахата от тероризъм.
"... в региона има и нови заплахи, които възникват поради завръщането на терористите или нарастващото влияние на Русия и Китай", обобщи Крамп-Каренбауер.

Коментар на БА
Интересни са няколко пункта в цитирания от Газета коментар на спрягания за водещ кандидат за следващ канцлер на ФРГ Анегрет Крамп-Каренбауер
Първо, това че в ЕС се говори за влияние на Русия и Китай в Западните Балкани, като се пропуска че не става дума само за индивидуалното влияние на всяка отделна страна, но и за координацията между им.
Второ, че не става въпрос само за Западните Балкани, а това влияние е многократно по силно в развитите страни на ЕС.
Трето, пропуска се вероятно най-голямата опасност – именно кооперацията между Русия и Китай при реализация на ядрени обекти в страните от ЕС, пример за което е АЕЦ "Белене".
Това че заплахата от Русия и Китай е поставена на ниво заплаха от тероризъм е достатъчно показателно за приоритетите в оценките на германския лидер. Проблемът е, че има множество индивидуални национални стратегии, но няма координирана такава на ЕС равнище.


Няма коментари:

Публикуване на коментар