вторник, 17 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Rueconomics.ru: Радостта на Украйна от решението на Стокхолмския арбитраж е преждевременна

Rueconomics.ru: Радостта на Украйна от решението на Стокхолмския арбитраж е преждевременна
"Газпром" в хода на обжалването на решението на Стокхолмския арбитраж по газовия спор с Украйна има сериозни шансове да наклони везните в своя полза, заяви професор Юлия Крохина.Шефът на "Нафтогаз" Андрей Коболев заяви, че са успели да възстановят 2,1 милиарда долара от руската компания, като отбелязва, че това е 45% от всички компенсации, присъдени на Киев. Но Украйна все още не е получила реални пари по този случай и изобщо не е сигурно, че ще получи.„Нафтогаз“ е получил плащане в размер на 4.673 милиарда долара, но газовият оператор е длъжен да плати на „Газпром“ 2,1 милиарда, тоест в резултат на компенсирането реалната печалба на Киев е 2,56 милиарда.„Газпром“ оспорва решенията на шведските арбитри; изслушванията са насрочени за февруари и за есента на 2020 г. Въпреки, че статистическите данни относно положителните присъди на апелативния съд не говорят в полза на Русия, анализаторите са уверени, че е рано Украйна да се радва, отбелязва Крохина в статия за изданието „Профил“.
По-рано експерт от ФБА „Икономиката днес“ заяви, че заявеното от Коболев „възстановяване“, от „Газпром“, е корупционна схема, чрез която ръководството на „Нафтогаз“ е ограбило  украинския бюджет.

 Коментар на БА

След като се провалиха в усилията си да обжалват решението на съда в Стокхолм, новата линия на оспорване е по линия на дискредитацията на ищеца – Нафтогаз  и на Украйна, като страна със свръхкорупция, която лишава украинския бюджет от доходи. Подобно развитие говори за навлизането на усилията по защита на руските тези в пиар етап, след като съдебните опции не дават резултат. Свидетелства за това са и преговорите между Зеленски и Путин в Париж, на които според украинския президент са се разбрали погасяването на дълга да  стане с природен газ.Което ще позволи на Путин да запази лице, тъй като формално няма да има превеждане на средства, второ може да бъде оформено като „отказ от претенции по решението в съда“ и трето, най-вероятно е да стане през отстъпки в цените на природния газ, до равнище които са пазарни за Западна Европа, т.е. ще бъде представено на руската общественост като „пазарно“ решение. Примерно доставката на 10 милиарда кубически метра газ, което е долу горе количеството, което е нужно за покриване на разликата между собствен добив и потребление, при разлика между сегашната цена за Украйна и средната за Европа, произвежда годишна разлика от близо милиард долара. Тоест в рамките 3-4 години тази схема може да проработи. 


x

Няма коментари:

Публикуване на коментар