понеделник, 16 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Kommersant.ru: Медия: Операторът на проекта за газопровод "Северен поток-2" Nord Stream 2 иска да промени условията за полагане на тръби


Kommersant.ru: Медия: Операторът на проекта за газопровод "Северен поток-2" Nord Stream 2 иска да промени условията за полагане на тръби

 Nord Stream 2 AG, операторът наСеверен поток-2, поиска разрешение от Германската федерална агенция за корабоплаване и хидрография за полагане на тръбопровод край бреговете на Германия през зимните и пролетните месеци на 2020 г., съобщават редица медии, позовавайки се на DPA. Както поясни пред агенцията неназован представител на компанията, в понеделник ще бъде разгледано искане за промяна на условията за полагане на тръби, но не се очаква решение още в същия ден.
 По-рано вестникът Bild съобщи, че природозащитниците изискват отлагане на работата от властите поради презимуване на водолюбиви птици в Померанския залив.При това, първоначалното полагане на тръби не трябваше да се извършва през зимните месеци, но сега Nord stream 2 заявява необходимостта от строителство по това време. Това според вестника се дължи на факта, че компанията късно получи разрешение за строеж от датските власти, както и евентуалното въвеждане на американски санкции в началото на 2020 г.

 Коментар на БА

 Изместването на графика и активното използване на зимните месеци за полагане на тръбите вероятно ще бъде разрешено от германската федерална агенция по корабоплаване и хидрография, но решението не може да бъде взето толкова бързо. Най-малкото защото това би изисквало компромис от страна на влиятелните еколобита и зелените.Ново отлагане на сроковете за полагане на тръбите с три месеца ще се отрази твърде негативно и което е по-важно ще вкара компаниите, които владеят тръбополагащите кораби в реален режим на американски санкции преди да бъде завършен проекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар