сряда, 4 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Lenta.ru: Усложниха живота на руските купувачи на недвижими имоти в чужбина


Lenta.ru: Усложниха живота на руските купувачи на недвижими имоти в чужбина

Властите на България в понеделник, 2 декември, приеха закон за отговорността за отдаване под наем на жилища за кратък период без регистрация. Други страни също постепенно затягат правилата за тези, които печелят пари от недвижими имоти, сочи доклад на Prian.ru, получен в редакцията на Lenta.ru.
Според анализатори на портала, в България глобата за правене на бизнес без регистрация ще бъде до 2,5 хиляди евро за физически лица и 5,5 хиляди евро за юридически лица. Всички апартаменти, стаи и къщи за гости, които се дават под наем от собствениците чрез онлайн платформи в София и на брега, трябва да бъдат регистрирани в общините и включени в Националния туристически регистър.
„Бизнеса с наемане на недвижими имоти в чужбина става все по-регулиран“, отбелязват от Prian.ru. „И това ще създаде огромно неудобство за тези, които купуват недвижими имоти за инвестиционни цели.“ Резултатите от проучване, проведено от портала, показаха, че около 20 процента от потенциалните купувачи на чуждестранни недвижими имоти от Русия и страните от бившия СССР планират да дават имотите си под наем. „Но това става все по-трудно всяка година, а в някои страни това изобщо не е възможно“, подчертават експертите.
Те показват, че през последните няколко години правилата за наемодателите са затегнати от редица държави, включително Турция, Ирландия, Франция, Германия, Канада, САЩ, Португалия, Великобритания и Гърция. Властите на Италия, Чехия и Швейцария се опитват да регулират пазара.
Коментар на БА
Ограниченията които се обсъждат в Парламента върху дейността на АirBnB, Bookings и други прикриват по-големият проблем с имотите с инвестиционна цел по морето и планинските курорти. Както се посочва в статията, значителна част от тези 300 хиляди руски граждани с апартаменти по морето, извършват нерегламентирана дейност по отдаване на своите имоти на други руски или неруски граждани, като сделките се сключват в Русия или в чужбина, плащанията също, като се спестяват данъци, които не се внасят в хазната. По същата схема се извършват и по-комплексни разплащания, включително за ползване на допълнителни услуги, така че ефектът и ползите да остават в Русия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар