петък, 20 декември 2019 г.

Алтернативи и Анализи: Булгаргаз пак търси да купи газ и пак изходът е предрешен - няма конкуренция на Газпром

Тази седмица Булгаргаз отправи преки запитвания до определен кръг от компании, които са известни, че купуват и търгуват газ в региона, за доставка на различни количества газ за различни срокове в рамките на месец януариприроден газ на виртуална входна точка на газопреносната мрежа на България .
Общото количество е 100 милиона кубически метра газ, разпределено на три, за съответни периоди от 1, 6 и 21 януари до края на месеца.
Има разбира се и съответния дневен график с минимални и максимални количества, но обърнете внимание става дума за "равномерни" доставки с огромен диапазон от 50,000 до 2 милиона кубически метра на ден.
Техническите параметри не интересуват широката публика. Посланието зад този ход на Булгаргаз обаче са повече от ясни.
Първо, писмата на български и английски език са пуснати на 18.12,2020 - тъкмо в навечерието на празниците. Не че в този бизнес и особено около края на месеца и началото на годината не се работи в денонощен режим но все пак. Всичко на всичко 12 дни са до края на годината и само два дни за отговор!?
Второ, не можеш да подадеш оферта без да осигуриш договорите за пренос до виртуалната точка на българската преносна система, а до тази дата приключиха аукционите за отдаване на капацитети в съседите.
Трето, от параметрите на поканата за оферта става ясно, параметрите "равномерно" подаване на количества в огромен диапазон на практика изключват вноса на втечнен природен газ, който в момента е най-изгоден за внос, поради по-топлия сезон и свиването на търсенето в глобалния пазар. Дори да се приеме, че търговецът има готов танкер, уреден пренос и буфер за газосъхранение пак трябват поне 18 дни са нужни за разтоварване на един танкер.
С една дума, Борисов не обича втечнения природен газ, особено американския. Нищо че ви се хвали от Белия дом.
Най-обича руския или по-скоро олигархичния, защото с него са свързани всички схеми на договаряне.
При това търгът се провежда в началото на зимния сезон и въпреки че газосъхранението в региона е на безпрецедентно високо равнище, малцина се тези които ще рискуват да се намалят запасите, защото тепърва предстоят пиковите равнища на потребление.
Четвърто,  иска се отложено плащане 30 дни, което усложнява и правенето на оферта от истинските търговци, защото трябва да се погрижат допълнително да ангажират банки и финансиращи институци, да не говорим за застрахователи.
Изобщо, прави са онези, които твърдят че нашата национална компания се казва Булгаргазпром. Много искат да диверсифицират, но ако може само маршрутите и само в рамките на Газпром.
Мога още от сега да ви кажа, че това е предварително нагласен търг с предварително избран участник. Най-вероятно е приближен на властта.
Вероятно една от целите е Булгаргаз да получи количества, които след това да предлага на къса търговия на газовия хъб. Но при тази постановка газовата ни борса няма да може да се динамизира нито като ликвидност, нито като ценови равнище и търгувани обеми.
Не се надявайте българските потребители да получат по-евтин газ, поне толкова евтин колкото е за унгарските потребители, които плащат по 17 евро/МВтч, т.е. с 30 процента по-малко.
В допълнение, пиарят че водят трудни преговори с Газпром за намаляване на цената, ей така колкото да не е без хич.
За това у нас диверсификацията ще дойде въпреки и извън Булгаргаз.
Властта просто пунтамари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар