вторник, 17 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Ria.ru: Time: “Нафтогаз” съди правителството на Украйна


Ria.ru: Time: Нафтогаз съди правителството на Украйна
 "Нафтогаз Украйна" заведе дело срещу правителството, което издаде разрешение на американската компания "Ukrainian Energy" да разработва нефтогазовото находище в Черниговската област, съобщава "Time".
Според изданието нефтената и газовата компания са на мнение, че тези, които са взели решение в полза на „Ukrainian Energy”, са били предубедени и са нарушили закона. Представители на "Нафтогаз" изискват отмяна на издадването на разрешение на американски конкурент. Един от основателите на „Ukrainian Energy” е роденият в Украйна предприемач Майкъл Блейзър, когото изданието свързва с бившия американски министър на енергетиката Рик Пери. Отбелязва се, че през май Пери e представил на украинския президент Владимир Зеленски списък с лица, които биха могли да съветват властите по енергийни въпроси, включително Блазер.
От своя страна бизнесменът настоява, че “Ukrainian Energy” е получила правата да развива находището честно, като отрича всякакъв политически натиск върху Киев.

 Коментар на БА

 Украйна все по-ярко присъства в американската политика, особено пред утрешното гласуване на импийчмент на Тръмп от Камарата на представителите. Решението на контролираната от правителството Нафтогаз  да съди самото правителство е безпрецедентно, но обяснимо.
Поради особености в статута на компанията замяната на ръководството, гарантирани твърди като срокове договори за управление, и не е лесна работа, дори и за правителството, което държи собствеността на акциите. Нафтогаз в много отношения е държава в държавата. Процесът на разделяне на компанията на добив, пренос и търговия не върви с темповете, които бяха обещани – до края на годината. Това поставя в страната в тежко положение на преговорите с Русия.Рик Пери продължава да твърди, че няма общо с тази сделка и че не е използвал влиянието си за да подпомогне своя близък и приятел Майкъл Блейзър, но нещата са извън съмнение. Особено в контекста на обвиненията срещу сина на Джо Байдън.  Битката около бизнеса в Украйна на Тръмп и обкръжение, има своите частни конкретни бизнес измерения, много преди да има политически и държавни такива.Правителството на Украйна търси поводи да се освободи от това ръководство и назначи на 4 декември извънреден одит на компанията с надеждата, че той ще даде основания за смяната му.Но също така е факт, че ръководството на Нафтогаз, въпреки че се бори с Газпром, остава твърдо в орбитата на ексклузивния бизнес с Газпром, без да разглежда като равностойни алтернативи за транзит, съхранение и търговия с газ, от други направления.Не е изключена е версията, част от тези украински бизнес игри да бъдат скрито направлявани или договорени и с участието на Кремъл.

Няма коментари:

Публикуване на коментар