четвъртък, 5 декември 2019 г.

(Дез)информация/Анализи Lenta.ru: В Радата посочиха сроковете за приемане на Украйна в НАТО


Lenta.ru: В Радата посочиха сроковете за приемане на Украйна в НАТО
 Украйна ще се присъедини към НАТО, след като пазарът на земя е отворен в страната, заяви депутатът от Върховната Рада Михаил Добкин пред NewsOne. Видеото е публикувано в YouTube.
Точно шест месеца след като, украинската земя бъде официално продадена на чужденци, Украйна ще бъде приета в НАТО. Дори няма да изпращаме заявления. Някой все пак ще трябва да защити тези имоти тук “, каза депутата. Той добави, че законът за отварянето на пазара трябва да защитава правата на украинските граждани, а не правата на чужденците, които купуват земя.Според Добкин приемането на закона трябва да се отложи с една година и през това време в неговото разработване трябва да участват експерти, които могат да дадат обективна оценка и практически съвети. През ноември Върховната Рада на Украйна на първо четене прие проектозакон за създаването на пазар на земя.
 Премахването на мораториума върху продажбата на земя, който е в сила от 2001 г., и отварянето на пазара на земята е един от ключовите моменти в изискванията на Международния валутен фонд за по-нататъшно кредитиране на Киев. Министерството на икономическото развитие, търговията и земеделието на Украйна публикува проект за реформа, според който пазарът на земя трябва да се открие на 1 октомври 2020 г.
През октомври украинската социологическа група „Рейтинг” публикува анкета, която показва, че 73 процента от украинците са против премахването на мораториум върху продажбите на земя.

 Коментар на БА 

Свързването на пазара на земя в Украйна с членството на страната в НАТО е меко казано странно, но трябва да се разглежда в рамките на руските пропагандни хибридни операции.В случая става дума за масирана пропагандна акция в руските и рускоезичните медии, които се стремят да внушат на украинците, особено рускоезичните, че НАТО означава чужденци да изкупят „свещенната“ земя.Схемата е твърде позната.Факт е, че МВФ гледа на либерализацията на пазара на земя, като пряк път към стабилизиране на пазара на земя, а през него и икономиката на страната, доколкото ще създаде допълнително търсене, ще повиши стойността на основния актив – земята. От тук ще позволи по-активно кредитиране, ще стимулира стопанския оборот и ще подобри финансовото положение на страната.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар