понеделник, 25 ноември 2019 г.

Интервю за Радио Фокус - На срещата с Тръмп Борисов ще се опита да предложи сделка, за да получи възможност за собствена политика с Русия

Водещ: В понеделник във Вашингтон предстои среща на министър-председателя Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп. В какъв контекст попада срещата и какви резултати да очакваме от нея? Следва анализът на Илиян Василев, член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания и бивш посланик на България в Русия. Защо срещата с осъществява сега?
Илиян Василев: Вероятно защото календарът е такъв. В смисъл, има натрупвания, които логично правят срещата след сделката, преди други събития. Просто календар, който съвпада с възможностите на президента Тръмп. Нищо особено не виждам в избора на конкретната дата. Иначе има хиляди причини, които се обуславят от развитието на конкретни проекти, интереси и т.н.
Водещ: Какви са очакванията на американския президент от тази среща и какви на българския премиер?
Илиян Василев: Вероятно от американска страна енергетиката ще присъства високо, както и това, което в последно време стана факт, а именно сделката за самолетите. Тя не е самодостатъчна, очевидно трябва да се говори за следващите самолети, за радарните системи, за допълнителни инвестиции, които България прави в рамките на изпълнение на задълженията си към НАТО. Знаете, че в момента самолетите не са самодостатъчни, защото за тях трябва наземна инфраструктура, радари, системи за водене, които в момента не са налице. И ние общо взето там някъде едва сме започнали този процес на военно сътрудничество. От друга страна са проблемите, специално от американска страна, които в енергетиката постоянно се поставят, за диверсификацията на природния газ, която все не се случва, за равните условия за конкуренция на американски и всеки друг природен втечнен газ, за други сделки, които има, включително в сферата на ядрената енергетика, за които настоя повече българската страна. И изобщо за други въпроси, които са приоритетни за Америка и американската външна политика. Имам предвид тук и „Северен поток“, и „Турски поток“, и контекста, в рамките на който се реализират, и някои действия на българското правителство по отношение на прелитането на самолети С-400. Изобщо много широка гама от въпроси, които ще бъдат засегнати. Надявам се, че ще бъдат засегнати въпроси, засягащи върховенството на закона. Но това не е най-типичното за този американски президент. Предишните със сигурност щяха да го поставят.
Водещ: А в какъв контекст попада тази среща?
Илиян Василев: Контекстът е т.нар. транзакционна дипломация или политика. Или това е политиката, при която отпред се поставят интереси, сделки, възможности за бизнес. Знаете, че президентът Тръмп е доста известен със своя бизнес подход в отношенията с другите страни, с които се обсъждат конкретни сделки. Със сто процента гаранция мога да кажа, че подобен транзакционен подход ще бъде приложен и от премиера Борисов. За него е изключително важно да влезе в групата на лидерите в Европа, които имат лични отношения с Тръмп, защото, както е Ердоган, както е Орбан, както е Путин, както са и Нетаняху, както и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман. Това е важно, защото именно благодарение на личните отношения примерно Ердоган успя да отложи налагането на санкции спрямо Турция. Има такава опасност и за България от санкции, разбира се, заради „Турски поток“. И те ще дойдат неминуемо, ако американската страна наложи санкции на „Северен поток“, тъй като те са близнаци проекти. И в това отношение за Борисов е изключително важно именно личните контакти с Тръмп, за да може Тръмп да осигури периметър от свобода на действие на българския премиер, в рамките на който за една година той вече да представи проекта „Турски поток“ като приключен, като свършен факт.
Водещ: Това ли е най-голямата сделка, която ще бъде сложена на масата?
Илиян Василев: Със сигурност. Това е… Сега, какво ще се докладва, защото знаете, че при тези преговори има неща, които се говорят, преговарят и т.н., и друго, което се изнася по медиите. Вероятно, с голяма вероятност казвам, това е практиката на протокола на Белия дом, срещата ще завърши с въпроси на журналисти. Обикновено в тази сесия на въпроси и отговори нещата не стигат до българския министър-председател, защото знаете, американската политика в момента ври и кипи, и вероятно всичко ще бъде насочено към Тръмп. Но премиерът със сто процента ще има възможност да представи нещата така, както той ги вижда, за случилото се пред българските медии и пред другите медии. Но аз съм уверен, че накрая всичко ще приключи на тази последна среща със снимките, репортажите, ще има „приятеля Бойко“, „прекрасна среща“, „прекрасно сме се разбирали“ и т.н. Тоест това е добре за България. Разбира се, винаги е добре, когато български премиер, без значение кой е, се среща в Белия дом с американски президент, без значение кой е. И затова аз си мисля, че от гледна точка на символиката, срещата е важна. От гледна точка на конкретните съдържания – вече там има различни нюанси. Онова, което трябва обаче премиерът да знае – че Ердоган, Нетаняху и т.н., другите, имат лична дипломация с Тръмп, която ги спасява от реакциите на Конгреса. В българския случай това първо, е по-малко вероятно, защото България все пак е от друга лига, и второ, именно защото в момента ври и кипи във Вашингтон.
Водещ: Какви геостратегически теми, освен енергетиката, ще бъдат поставени на масата? Ще стане ли дума и за сигурността? Вече се заговори за вероятна милитаризация на Черно море.
Илиян Василев: Значи има две теми – сигурността, която ще бъде засегната, това е първо, ще се говори за онова, което тук се приема като „руско проникване“, шпионски афери и тъй наречената хибридна война. Това е една от темите, за които ще се говори при всички случаи и второ, разбира се – напрежението в Черно море, където България още не е намерила оптималното в реакцията си, тъй като ние някак си отсъстваме от общите теми на НАТО, защото трябваше да се направи проект, да могат кораби на наши партньори да посещават и да пребивават по-дълго време временно с български флаг, или с румънски, или с някакъв друг.Това са много практични теми. Много са въпросите, включително от гледна точка на противодействието, също Русия, Турция е много важна тема, изключително важна тема, тъй като отношенията между САЩ и Турция, както се казва, осцилират около различни стойности на изненадите и на непредсказуемото, и в това отношение Америка и специално онези институции, които се занимават с дългосрочно планиране на външната политика, търсят различни варианти за заместване, евентуално и компенсиране на извеждане на американски активи, тъй като те са и на НАТО активи от Турция, именно заради проблеми с непредсказуемото поведение на Ердоган. Знаете, че той като член НАТО самостоятелно реши да влезе в Сирия, като по този начин поставя на изпитание член 5 от договор за НАТО. Това нещо няма как да минава без съответните реакции и тревога. Така че, много неща могат да се разглежда, сега аз малко съм скептик от гледна точка на покриването на целият възможен спектър по време на разговорите на Борисов с Тръмп. Обикновено се акцентира върху няколко теми, и аз мисля, че бизнес темите ще бъдат най-вече – интерконекторът с Гърция, Турски поток, американски втечнен природен газ и т.н.
Водещ: Каква сделка ще очаква американският президент? Ще очаква Тръмп от Борисов?
Илиян Василев: Първо, тя сделката вече се случи с тези самолети – тази сделка има доста голямо значение, символ, защото за първи път България сключва голяма сделка, която маркира нов етап в развитието на нейната авиация. Така че, това са допълнителните неща, които, както казах – радарите, защото не може с руски радари, това е същата ситуация, както С-400 и Ф-35 в Турция. Не може, ние сега в момента имаме един С-300 и то стара версия, който е до София, под Витоша, и с него да обслужваме американските самолети. Той е тотално несъвместим с Ф-16, както и цялата ни система. Изобщо трябва доста неща да преработваме, и в тази връзка военното сътрудничество ще бъде със 100% поставено като една от темите. Сътрудничество в сферата на сигурността, както казах. Сега, не съм сигурен дали ще бъдат интегрирани и другите теми, за които говориха представителите на спецслужбите при посещението си в Америка, но очевидно, ако мога да кажа за слушателите, че това е посещението, при което Борисов ще се опита да направи личен контакт, който да му позволи да има някакъв периметър на свобода, в който да реализира своите проекти и особена политика на балансираност спрямо Русия.
Водещ: Той как ще го постигне с бизнесмен като Тръмп?
Илиян Василев: Ами точно, защото е бизнесмен, той трябва да му предложи някакъв бизнес – голям. Сега, в „Турски поток”, между другото, не гледайте само руски интереси, в него има и някакви други интереси, и аз затова днес се опитах да повдигна завесата зад турски поток. Особено зад компаниите, които го изпълнява, включително саудитската компания „Аркад“
Водещ: САЩ ще изпратят екип от енергийни експерти, съобщи в петък американският посланик Херо Мустафа, това върви в логиката на казаното от вас. Въпросът е, че те накъде ще се насочат – към Балкански поток и газохранилищата или към АЕЦ „Белене“?
Илиян Василев: Значи това не е „и“, „или“, в случая с АЕЦ „Белене“ това е отново предложение на Борисов с цел Тръмп да маркира интересът на Америка така, че да може да стане проектът. Това е схемата. Сега, аз изобщо не го виждам, как ще стане, защото технологията е руска, Америка може да се включи само от гледна точка на оборудване, и системи за сигурност и т.н., много други неща, но при никакъв случай тя няма да се включи като инвеститор, а като доставчик. Имате пари – плащате, ще ви доставим, защо да не ви доставим. А на Борисов му трябва геополитиката, за да може да се върне и да каже – ето, аз от Белият дом договорих АЕЦ „Белене“ – американците ще участват. И тогава вече обикновеният слушател той не разбира разликата между един, който дава пари, в даден случай парите ще се дадат от китайци и частично от руснаци и онзи, който е в групата на хилядите подизпълнители, и разбира се, един от големите съамерикански компании могат да бъдат. Очевидно не става въпрос нито за ядрени технологии от Америка, може би да стане въпрос за свежо ядрено гориво, което също е съвсем друг ранг, друга лига, друг проблем, отколкото осъществяването на АЕЦ „Белене“. Ако не може да намери бизнес в АЕЦ „Белене“ да представи на Америка, Борисов ще предложи нещо в АЕЦ „Козлодуй“, но и там от гледна точка на извеждането на експлоатация, там също това е много голям бизнес и е много труден, но пак казвам, ще стане въпрос, и това е може би апогеят или най-важната среща на Борисов в цялото му управление, тъй като той ще се опита да надскочи себе си, да игра е в лига, в която той по принцип не попада. И ще се пробва в тъй наречената политика на сделките – какво ще предложи, и какво ще бъде прието, и дали си е направил добре сметката, тъй като в голяма част от нещата, пак казвам, той трябва да убеди Тръмп да му остави периметър на лична свобода, на които той да прави сделки с Русия.
Водещ: Това как ще се комбинира с руските интереси?
Илиян Василев: Точно по начина, по който ви казах.  Примерно достатъчно е Тръмп да направи така, че реакцията на Америка за „Турски поток” да се забави и той да бъде завършен проект, тоест да се реализира.
Водещ: Това ще може ли да се постигне?
Илиян Василев: Ами вижте, в Америка санкциите се налагат от Конгреса, но се изпълняват от изпълнителната власт. Изпълнителната власт е под контрола на президента Тръмп. Както виждате, тази схема на транзакционна дипломация работи при Ердоган, той се разбра с президента Тръмп. И именно Тръмп задържа изпълнението на вече гласуваните санкции в Конгреса, поради което виждате изслушванията и това напрежение. Което вероятно ще накара Конгресът да предприеме още по-драстични мерки, така че, както се казва Ердоган отложи неизбежното, а пък вече за Борисов не съм сигурен дали изобщо ще успее да влезе в тази група, тъй като стратегическият интерес на Америка от Ердоган и от Турция са от друг калибър, макар че мога съвсем спокойно да ви уверя, че България има нарастващо значение, именно във връзка с голяма част от проблемите с Русия в Черно море, и с Турция в Сирия и в Източното Средиземноморие също.
Водещ: По какво ще разберем, като се върне премиерът Борисов, дали е успял в транзакционната дипломация?
Илиян Василев: Едва ли ще разберем от неговите изяви, защото при него няма умереност в говоренето, при него е congratulations, хиперболите винаги присъстват, но ако малко мине време ще трябва внимателно да следим казаното от американска страна, казаното от българска страна, да видим онова, което се получи по професионалните канали, институциите, на държавният департамент изобщо на всички онези, които не използват възклицателни и не са политически заинтересовани. И ще разберем с времето и по действията, какво става в един процес, в друг процес. И така ще разберем, какво са се договорили.
Цоня Събчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар