сряда, 6 ноември 2019 г.

Интервю пред Радио Фокус: В Москва направиха публичен демарш, в който да унижат ръководителите на държавата ни

Водещ: Руският президент Владимир Путин награди с орден „Дружба“ обвинения през септември в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов. Говорителят на президента Дмитрий Песков предупреди да няма преследвания заради награждаването на председателя на Движение „Русофили“. С изключение на главния прокурор Сотир Цацаров, който часове преди церемонията предложи на Инспектората към Висшия съдебен съвет да провери работата на съдията от спецсъда Антон Миталов, дал на Малинов разрешение да пътува до Русия за награждаването, други реакции от държавни институции до този час няма. Какво означава безпрецедентната ситуация, при която обвиненият по член 105 от Наказателния кодекс Николай Малинов да се окаже за дни в столицата на страната, заради която е обвинението, че е извършвал шпионаж и да му бъде връчен орден от президента на тази държава? Как да разчетем и мълчанието на българските институции? Въпросите отправяме към бившия посланик в Русия Илиян Василев. Господин Василев, ситуацията е безпрецедентна. Поне аз не се сещам за друг подобен случай, но въз основа на вашия опит като посланик вие може би да имате повече впечатления?
Илиян Василев: Не, такъв случай няма. Този начин на общуване – със заплахи за последствия в случай, че българското правосъдие не трябва и не може да си свърши работата по дело, което в момента тече,  и то изказано от най-високо място в Русия. Има аналогии в историята, това е със сигурност, но в последно време – това излиза извън всякакви рамки.
Водещ: А как се оказа така, че обвиненият за шпионаж Малинов отива в държава и го награждава президентът й, а срещу него се води дело, че е шпионирал за тях и има забрана да напуска страната?
Илиян Василев: Ами много просто – троен, двоен, всякакъв различен аршин. Господин Цацаров, разбира се, побърза, защото той в това отношение доста умело влияе с пиар техники, побърза да се разграничи и да потърси отговорност от съдията. Само че странна работа, по делото на Джок Полфрийман съдията постанови той да може да пътува и да излезе от България, прокуратурата го блокира, отне му паспорта и забрани излизането. По същата схема във вторник се разви и скандален казус със спиране на председателя на УС на Движение „Боец“ Георги Георгиев, който трябваше да пътува с жена си за операция по трансплантация, в която той беше потенциалният донор, и прокуратурата, една прокурорка от Видин, на която дори не й знам името, тя блокира господин Георгиев да може да отиде с жена си да извършат животоспасяваща операция. Тоест деградацията е толкова повсеместна, липсата на принципи, на правила вече е отвъд мислимото дори, бих казал.
Водещ: Какво ни казват Владимир Путин и неговият говорител с действията си?
Илиян Василев: Знаете ли какво казват? Казват, че следващия път, когато някой иска да осъди, да обвини или каквото и да е някого, трябва първо да се пита Руското посолство, дали случайно този български гражданин не попада в списъка на привилегированите или защитените от руския цар, в случая повелителя на Кремъл. Тоест ние имаме ограничен суверенитет. Като имате предвид, че тази история дори и медиите омаловажават. Ето, аз току що гледах новините по Националната телевизия, както и по другите медии – те пропуснаха да споменат най-унизителната за българската страна част, в която предупреждава говорителят Песков, а Песков по принцип никога не говори извън нещата, за които е инструктиран „отгоре“. Песков когато каже нещо на пресконференция, той винаги го обработва, тъй като има задължителни неща, които трябва да каже, и едно от тези задължителни неща, които е трябвало да каже, са именно тези думи за Малинов. В тях той казва две неща. Първо му дава имунитет с това, че е награден, тоест орденът „Дружба на народите“ му дава имунитет, тъй като няма никакво значение, че производството срещу Малинов има история преди датата на награждаването, той вече е награден, следователно имунизиран. В този смисъл, всяко действие на българската прокуратура или на която и де е друга институция у нас ще се разглежда от руската страна като действие, което накърнява нейните интереси. Забележете, това е по отношение на български гражданин. Аз от това по-голямо унижение не мога да си представя. Вие сигурно знаете, как се третират в Русия действията на подобни на господин Малинов в България. Там за най-малкото нещо, примерно изказвате мнение и се финансирате отвън, първо, веднага ще ви забранят организацията; второ, ако достигнете това равнище на активност в услуга на чужди интереси, колонията ви в Сибир е сигурна. Неотдавна едно момче го пратиха за 3-4 години за това, че било оказало съпротива на органи. И това момче работеше за една неправителствена организация, която имаше удоволствието да изказва различни от общоприетите от Кремъл съждения. Затова казвам и слушателите трябва да направят важната разлика: едно е русофилското движение в България да остава на своята идейна "висота" и да се бори за утвърждаване на интереси, добрите отношения между двата народа, културни връзки и т.н. Друго е в момента, в който руската държава започне да финансира дейност, която пряко води до действия, които нарушават националната сигурност на България, тъй като, забележете разликата – ако русофилите искат да си направят партия и тази партия иска да извади България от НАТО и от Европейския съюз, при това го прави без да прибягва до средства на руската държава, на руски олигарси и въобще на ресурси, които са под контрола на Кремъл, това е допустимо и легитимно действие. 
Когато обаче това действие се финансира отвън и извън политическия процес, това вече е наказуемо действие и то попада под клаузите на НПК. Затова казвам, че още по-притеснително е, ако направите сравнения с начина, по който българските институции, дори ако си спомняте, това беше почивен ден, в който реагираха дори на лошия превод, те дори не можаха да си преведат думите на френския президент Еманюел Макрон, но колко бързо всички се възмутиха, ноти щяха да пращат, изобщо страшна работа. Ето, в момента часът е 18:20, минали са около 8 часа от времето, в което Песков направи своето изявление. Никаква реакция. 
Обясненията са две. Първото: не знаят как да реагират. Второто обяснение: договарят с Русия тип реакция, която да не доведе до ескалация на напрежението. Има и трето: опитват се да реагират по начина „малко да се наведем да отмине бурята“. Тоест забавеното действие, то винаги е свързано със снишаване. И от цялата тази работа, аз пак казвам, никога до сега не е имало подобно нещо, следя българо-руските отношения от най-ново време – то не бяха разрешения за прелитане на самолети, ето сега ще пусна скоро информация за това, как стои въпросът законово, тъй като има закон, който урежда тези работи и никакви наредби, които са подзаконови актове, не могат да го отменят. Тоест там има доста голям проблем с легитимността на тези действия. Крият се, правят се някакви тотално разчетени действия и под егидата на това, че ние сме много зависими от Русия. Нищо подобно. В момента го казвам с цялата отговорност на опита, който имам, знанията, които имам и професионалната си посветеност на темата – в момента България не е по-зависима от Русия, отколкото Русия е зависима от България. Тоест няма неща, с които те да могат да ни изнудват.
Водещ: Как да си обясним обаче това предизвикателно поведение? Ето, Николай Малинов се е върнал от летището, преди минути той е дал интервю в телевизионно предаването, в което е разказал освен за ордена, и за срещата си с генерал Леонид Решетников в Москва. Генералът го бил изкушил със сланина и ракия, двамата били на руска баня, заради изкушенията на Решетников отишли да се изповядат, изповядал ги руският патриарх Кирил, видял се и с бизнесмена Константин Малофеев. Тук чуваме имена, които бяха замесени в шпионския скандал от септември. Подиграват ли ни се?
Илиян Василев: Ами това е режисирано поведение. Все пак имайте предвид, че и Малофеев, особено Решетников, това са много опитни хора, които са работили у нас.
Водещ: Точно затова питам, защо е необходима тази провокация?
Илиян Василев: Аз ви казах. Първото нещо, за Малинов, разбира се, това е режисирано поведение, в което той ни занимава с битовизми, за да загубим стратегическия план на неговите действия и онова високо ниво, на което опасността от неговите действия се тълкува и трябва да се тълкува в България. Просто, ако си спомняте, ние изгонихме един дипломат, след това си позволихме… и то изгонихме условно казано, в смисъл голям зор беше с изгонването – имаше противоречива информация, ама той е тука, ама не е тука и т.н. Забележете, че тогава руската страна не реагира, което аз поне го свързвам с това, че има избори и те не искат чрез решението си да влияят на изхода от изборите. Но Русия по принцип не обича, когато България, която тя не третира като равноправна държава, а като държава от сферата на влияние от миналото и от сферата на влияние сега, не обича България да си позволява действия, които Русия да приеме като нарушаващи интересите и. За Русия ние не сме равни на това, което може да си позволи една Турция, или една Гърция, или дори една Румъния. Ние сме в друг режим. В този смисъл, това, че те са решили през Песков да заплашват с последствия, ако се предприемат каквито и да било действия от прокуратурата срещу Малинов, това просто означава, че Кремъл е преценил степента на своето влияние и най-вече възможността за нареждане. Те много добре познават нашите ръководители – и Радев, и особено Борисов, те знаят на какво те са способни като реакция. И вероятно в тази преценка се е наложило мнението, че не е зле да направят публичен демарш, в който да унижат ръководителите на държавата ни, тъй като вие разбирате, че това е унизително. 
Формално всичко е около Малинов, но това да ви заплашват с последствие, ако прокуратурата извърши действие, това е повече от скандал. Ако бяха така добри, трябваше да го направят, както той е руски гражданин, да му дадат дипломатически статут, да го назначат в посолството, но и тогава не беше сигурно, че ще може да бъде назначен, тъй като по принцип всички дипломати минават през процедура на агреман и то е съгласие на приемащата страна – и тогава не би трябвало да има. Но Малинов не е един, това са доста хора. Това Движение е от над 35-40 хиляди души. И това е големият проблем. Ние си затваряме очите за проблема с русофилията. И, пак казвам, няма проблем с нейната идейна и идеалистична част. Проблемът е, че това са хора с организация, с пари, с дублиращи институциите структури и най-вече ползващи се с вето, в смисъл, те винаги могат да отидат в Москва и да получат орден или санкция, което е равностойно на имунитет, заради което българската държава не може да им посегне.
Цоня Събчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар