понеделник, 18 януари 2016 г.

ФБ: Новите лица сред хибридните интелектуалци

Вече има нови лица около кръга "А-спекто" - един от новите центрове на лява интелектуална мисъл. Виждам, че господин Иво Христов е лансиран често напоследък - след Волгин посети и Слави.
Значи са от един отбор. Помолиха ме за мнение.
В тезите му има смесица от преопаковани в модерн вехти завети на класическата лява мисъл от зората на прехода, съчетана с примитивна носталия по миналото - тезата, че 25 години сме разрушили нещо значимо, велико и без аналог. Не си спомням през 1989 година да имахме подобно нещо. Но манипулативната схема е явна и ако не беше добрата опаковка би било скучно.
Втората теза е, че САЩ са ни разрушили държавата - кръгът А-Спекто няма как да мине без традиционен антиамериканизъм - това е универсално лепило за всякакви идеи.
Да, България е пред своя Рубикон, но не защото САЩ или някой друг ни разрушил държавата, а защото олигархия и номенклатура контролираха и опропастиха шансовете ни за развитие. Те плениха държавата и сега я провалят само защото не искат да я споделят с мнозиноството.
За това господин Христов не говори. Като че ли случващото у нас днес е продукт на някаква Форца Дивина извън нас и без да можем да идентифицираме конкретната отговорност.
Примерът с мнимата гордост за това, че сме имали много танкове /вероятно това означава, че сме имали сигурност и армия!?/ и космонавт очевидно се вместа в посочената по-горе носталгия, но издава тотално непознаване на съвременните стожери на сигурността. Подтекстът е - сега имаме НАТО, но нямаме сигурност - едно време имахме голяма армия и сигурност. Очевидно не му е сила сферата на сигурността.
Ако бяха някакъв актив танковете, а това е най-малкото спорно - нито бяха модерни, нито си струваше да се поддържат защото отпадна необходимостта от тях в края на Студената война - нямаше да се чудим как да ги "подаряваме" или да ги режем на скрап.
Много страни със завидно благоденствие много след нас се сдобиха с подобна гордост, а някои и до ден днешен нямат космонавт и от това народът им не живее по лошо. Примерът отново е не само неудачен, но внушава мнима гордост. Да не говорим за другата висота с компютрите - изглежда говори за друга България.
Нищо от това което произвеждахме, което правехме не е функция на някаква особена изключителност или предимство на България, което можеше да бъде пренесено от централно-планова съветски тип икономика в пазарна икономика. Правехе компютри или имахме Завод за хард дискове защото Москва и СИВ ни казваха, а не защото ги бяхме открили, разработили и пуснали в производство. Нито пък сме ги изнасяли извън СИВ. Те бяха на технологично изостнали и само качеството на потреблението и възложената ни задача да посредничим на Съветския съюз позволи да развиваме тези отрасли. Ако беше друго щяхме да можем да изнасяме и до ден днешен. А тези активи се разграбиха и пак от ориентираната към Русия нова номеклатура - чиято роля не се споменава никъде в статията.
И така нататък - не е трудно да се обори.
Тъй като очаквам господин Христов да бъде отразяван все по често от медиите пиша тези няколко реда. Неговите думи сгряват сърцата на осиротелия и обезсърчения ляв неевропезиран българин със симпатии към Русия. Да, новините от изток са много лоши - колосът се оказа на глинени крака. Тези хора бяха силно въодушевени от Сириза и от антисистемните партии в Европа. За това и разочарованията им са толктова силни.
Сега вещаят крах на Европа - за да могат българите да възприемат краха на Путинова Русия като естествен паралелен процес на краха на Запада.
Да, САЩ имат грях към процесите в България, но той не се състои в това за което говори господин Христов, защото още при влизането ни в НАТО те обявиха, че демокрацията и пазарната икономика у нас окончателно са победили, поради което се изтеглиха. А затова, че легитимираха модела на Луканов, който трансформира старата номеклатура в нова без състезателност, без тест за кадърност и морал.
Отказвам да се припозная и споделя отговорността, че "ние сме отговорни". Тук се прилага традиционния способ на архитектите на модела - национализация на щетите /отговорностите и приватизация на ползите. Сега като дойде време за отговорност за бедите на прехода - всички "Ние" сме били отговорни, а когато Кой? и номенклатура - олигарси на практика усвоиха в личните си сметки значителна част от произведеното богатство и шансове - те си е тяхно право.
Не, не става с колективна отговорност - всеки си има своята сметка и да си плаща според нея.
Това е причината за "евакуацията" на два и половина милина българи - на Кой? не му трябваше да създава възможности за тяхната реализация у нас защото това щеше да бламира изобщо възможността да се управлява с малцинства - като ДПС.
Интересно звучи, но няма дълбочина.

4 коментара:

  1. Аз съм служил в танковият полк в град Хасково / 1973-75год./и там ни убеждаваха, че танковете / от Втората световна Война / Т-34-85, които бяха на въоръжение на юг от Чирпан до Крумовград противостоят невероятно на амбрасите на Гърция и Турция. ЖИВИ ГРОБНИЦИ.При тревога от 100 машини оставаха половината в парка, а другите закъсваха по пътя. За две години имахме 5-6 бойни стрелби до 3 снаряда на стрелба.това ни беше подготовката за война.Да не говорим, че бяхме и недохранени шест пъти в седмицата постен боб с ошаф.

    ОтговорИзтриване
  2. Не са нито леви, нито интелектуалци , а слуги и наемници . Ето една прилично звучаща левачка .https://www.facebook.com/doraapostolova?fref=ts

    ОтговорИзтриване
  3. Не сте прав за компютрите. В края на 80-е в България е имало същите линии за производство каквито и в Тайван и Сингапур и са се произвеждали същите чипове по лиценз. Именно тесният пазар на СИВ е причината за относително високата цена на производството. Само лошото управление на ресурса и неумението за справяне на тогавашните стопански ръководители в условията на пазарна икономика потопиха българския електронен бизнес. Иначе сега можеше Pravetz да е сравнимо с Quanta.

    ОтговорИзтриване
  4. Г-н Василев,винаги съм се впечатлявал от Вашите точни и логични доводи, с които разбивате тезите на опонентите си. Така е и този път. Явно доц. Иво Христов не е бил роден, не си спомня или не е знаел,че всичките ни успехи в областта на микроелектрониката бяха чрез крадени интегрални схеми и микропроцесори от напреднали в технологично отношение страни, най-вече от Япония, от фирмата Тошиба. Тогава съществуваше ембарго върху износа на високотехнологични изделия за страните от Варшавския договор. В СИВ (Съвета за икономическа взаимопомощ)на соц. лагера индустриалните насоки на всяка една държава бяха зададени. На България - микроелектроника. До на как като има ембарго. За целта България купи една фирма за детски играчки в Сингапур. Тази фирма започна да закупува от Тошиба интегрални схеми за своето производство. Част от тези схеми се изпращаха в Ин ститута по микроелектроника София, където се разучаваха, копираха, правеше им се едно незначителни изменение (за да не ни обвинят в кражба) и започваше производството им в завода в Ботевград или завода в Правец. Така се появиха великите български електронни калкулатори ЕЛКА-130 и 131. Навремето си, края на 60-те до средата на 70-те, бяха на световно ниво. Но до там стигнахме. По подобен начин се появиха и компютрите Правец-8 и 16. И .... до там. Въобще СИВ беше една затворена икономическа общност, в която соц. държавите си продаваха една на друга произведените некачествени и технологично остарели стоки. Другите стоки, произведени от "западащия" капитализъм, бяха в "Кореком". Товае само пример от "високо-развитата" индустрия на България по време на социализма. В почти всички области беше така. Едно беше качествено и не може да се отрече - хранителните продукти, безалкохолни и спиртни напитки. Имаше жестоко БДС и който си позволеше забежки - жална му майка. Доц. Иво Христов да не промива мозъците на младото поколение!

    ОтговорИзтриване