петък, 22 януари 2016 г.

Двете вълни на дестабилизация - след Москов да се готви Бъчварова. Кой? няма да позволи да се правят реформи

Няма никакво съмнение, че върху правителството надвисват черни облаци и атаките от всички страни се усилват.
Колебливата позиция на премиера и опитите да балансира както в ГЕРБ, така и извън, доведе до ново завихряне на политическото цунами, което Кой? подготвя и реализира.
Колкото и да желае да има свободата на действие, премиерът постоянно се оплита в мрежа от изградени или толерирани от него зависимости с Кой? или негови проекции. И днес закономерно го атакуват в диагностицираното слабо звено Москов, което идва веднага след сагата с Овергаз, отново организирана от Кой?. Уж призна, че са му направили интрига, а не взе никакви мерки. Или е съзнавал, че има интрига и съзнателно е допуснал да бъде използван, или се страхува да вземе мерки срещу този който му е спретнал интригата.
Така интрига след интрига и Кой? остава с усещането, че може всичко и ще остане безнаказан, а Борисов излъчва лидерска слабост и нерешителност. И поканва следващите удари срещу себе си.
Да, Москов не е безгрешен, дори с известна доза сигурност може да се твърди, че в случай с ваксините има технически, админстративни или комуникационни слабости. Но в сферата на здравеопазването все пак се реализира една от малкото програми за реформи, които макар и недовършени и спорни в много отношения, се превърнаха в един от символите на реформаторските усилия на този кабинет. Поне очакванията на обществото са такива.
Ваксините са измислен сюжет, в който освен да блокират по-нататъшни реформи и да генерират обществено недоверие към екипа на министъра, подкрепян от премиера се цели и да дерайлира темата за реформи в ежедневни скандали и новинарски бомби от всякакъв вид. Не толкова трудно да се прозре очевидната истина, че при истерия с ваксините има тежка политическа намеса с едничката цел да се дестабилиза управлението. Натрупванията на различни наративи, едновременния недостиг и излишък от технически детайли едва ли ще ни помогнат да съставим обективна представа за опасността и рисковете. Но, че става дума за яко лобиране на заинтересовани първоначално бизнес, а след това свързани политически среди е ясно като бял ден.
Първо се блокира вноса на ваксини, след това се принуждава правителството да вземе извънредни мерки, след това се търсят пропуските и нещата се раздуват извън пропорции.
Сега медиите на Кой? напоително развиват темата, че ваксините са забранени !?, след това са опасни, и когато не могат да намерят доказателства за това започват започват с медийните внушения, за да не могат професионалистите да обяснят за какво става реч. Намесата на прокуратурата квалифицира този случай като нов Костинброд, защото вече се говори за престъпление. Не могат да го дефинират в обвинение, още по-малко такова което да издържи в съд, но да обслужат медиите на Кой? никога не е късно или недостатъчно.
С това някак бях готов да се примиря - толкова много омраза и злост се изливат тези дни, че човек свиква да не реагира. Но когато видях снимка в един от ключовите сайтове на хибридните войници на Пеевски, на бебе в реанимация с текст, че то е починало от ваксината пентаксим, ми дойде в повече. Не очаквайте прокуратурата да се намеси, тя е част от тази хибридна война. Инициаторите на истерия именно на това разчитат, че никой няма да им потърси отговорност. Все пак става въпрос за националната сигурност, след като се компрометира ваксинацията на населението, само и само за да се нанесе тежък удар върху политическия противник и да се принуди правителството да сключи сделка с ДПС.
Това вече не е пореден епизод - а пряка атака на Кой? срещу слабото звено в правителството -  увисналия без политически дом министър Москов. Старата идея - да принудят Борисов да се съгласи на варианта управление с ДПС. Използват и изключително удобен момент на разграничаването на ДСБ и Радан Кънев с идеята, че за него е политически неловко или двусмислено да подкрети своя министър и реформите му, докато отрицава правителството. Съгласете, че има противоречие.
Пеевски няма нужда ДПС официално да присъства във властта. Както виждате той удобно и безпретяствено разширява бизнес присъствието си, като придобива актив след актив и никой не го пита с какви пари. Дежурният отговор с кредит от банка означа, че съответната банка е била страхувана, докато не се съгласила да поема политическия и бизнес риск на сделката.
Разделителната линия върви в самата ГЕРБ. Въпросът е кой ще надделее - линията "Бъчварова" и коалиция с десните или линията "Цветанов" с варианта ДПС.
Да, Москов и неговите министри се оплетоха в обясняния - под огромен натиск няма как да не допуснат грешки. Социалните мрежи и медиите гъмжат от слухове за корупция и огромни средства, които са или получени или насочени от екипа на министъра. Никога не съм могъл да се вникна в детайлите на подобни кампании за омаскаряване, които в един момент могат да бъдат и добра разследваща журналистика. Само, че силно се съмнявам, че всяка медия, която принадлежи на Кой? е точно онзи храм на истината от който обществото има нужда. Нито журналистите в тези медии има особена свобода на независимо мнение, нито пък издателите ще позволят подобни разследвания, които утре могат да се обърнат срещу собствения олиграхичен модел, който живее върху далаверата с публични средства и държавни поръчки. Представям си, че едни кръгове, които са внасяли лекарства или ваксини, без някой да ги пита за цени и условия са раздразнени, от това, че изведнъж и несъгласувано с тях се внася "подарък" отвън, в който те не могат да посредничат.
Да не забравяме, че няма как да проведете реформа в здравеопазването ако не реформирате и лекарствения сектор, в който отдавна има намеса отвън на заинтересовани политически кръгове.
Внушенията, че ваксината Пентаксим на Санофи, която е произведена в Турция няма нищо общо с оригиналната ваксина граничи с лудост. Нито една западна компания няма да даде лиценз за производство ако няма достатъчно гаранции, че се спазват добрите производствени практики, се поддържа качество и гарантира безопасност. Поне докато на ваксините стои името Санофи. И няма значение дали това е в Турция или в страна от ЕС.
Единственият меродавен орган е Агенцията по лекарствата, която е достатъчно компетентна. Ако има нужда винаги може да изпрати ваксините в някоя референтна лаборатория в Германия или Франция за независима експертиза. Просто процедура, но ако има проблем огромното петно ще легне върху Санофи, не толкова върху турския производител.
Но не - по телевизиите вървят ексминистри, депутати, лидери - и всякакви "експерти", а е толкова просто да се проследи последователна и обвързана политкритичност против сегашния екип на министър Москов. Няма как той да направи реформи без да разбута авгиевите обори и прекрати схеми, по който са били ангажирани толкова много бивши и настоящи министри, депутати, политици и бизнесмени.
Не зная, не съм специалист и нямаше да пиша по темата, ако не беше снимката с "починалото от ваксина" бебе, но познавам и се допитах до хора, които правят и търгуват с лекарства и затова пиша с увереност. Никак не принадлежа към привържениците на тоталното ваксиниране за щяло и не щяло, но имам понятие от подмолните войни, водени без правила с вноса на лекарства и най-вече битката на местните лобита.
Не зная дали си давате сметка какъв удар се нанесе върху доверието на българските граждани в ползата от ваксиниране. Грозно е да се предполага, че ваксината е опасна защото е от Турция и тук да се вкарват националистически припеви и използва случая за раздухване на антитурска и свързаната с нея истерия против Москов и правителството.
Атаките няма да престанат, утре на ред е министър Бъчварова защото тя стигна до линия на реформата. Готвят и протест и стачки, отново за да я блокират.
Това бе основанието ми да предположа, че правителството просто няма да може да проведе в реформи, дори и да иска, ако не промени политическото представителство, ако пряко не атакува модела Кой? и ограничи неговите възможности за дестабилизация на страната.
Понякога е много трудно да се намери линията на разделение между Кой? и Борисов, но никога не трябва да се отказва възможност на повече хора в ГЕРБ или на лидера да разберат, че балансирането между много столове и флиртове с бизнес и политическите измерения на модела Кой? със сигурност ще разцепи партията им.
Да, Москов не е перфектен, но вижте кой го атакува и с каква цел? Дори без да бъдете експерти в тази сложна тема трябва да Ви е ясно, че последното за което иде реч е здравето на децата ни.
Изборите не са панацея, но при всички случаи са единствената възможност за ограничаване на влиянието на Кой? и за формиране на прореформистко мнозинство, като се изчисти профила на избора между Кой? и другата България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар