петък, 29 януари 2016 г.

Оставката на Танев - Реформаторския блок няма полезен ход

Реформаторският блок бяха поставени без полезен ход, след искането на Борисов за оставка. След оттеглянето на ДСБ те просто нямат вътрешен баланс и тежест.
Единственото спасение на РБ е да се изтегли, което обаче няма да направи.
Първо, Борисов обяви искането за оставка не в дискретна среща с РБ, а чрез медиите - публично, с което ги унизи. Прехвърли топката и напрежението вътре в блока, знайеки много добре, че след оттеглянето на ДСБ другите партии са чувствителни към свръхтеглото на ДБГ.
Второ, РБ не защити своя министър, нито поиска подробни аргументи за оставката. Реформаторите не дадоха публична оценка на министър Танев - образованието в никакъв случай не е най-горещата тема, нито най-слабото звено. Дори в доклада на ЕК. Ако не реагират на оценката на ББ реформаторите се съгласяват, че техен министър не се справил със задачата.
Ако не съгласят с оценката на Борисов за Танев значи се съгласяват безропотно да жертват свои министри в името на "стратегически компромиси". И какво е посланието към следващия "техен" министър?
Това е пряк път към маргинализацията им и поредната червена линия отвъд което "коалиционните отношения" между ГЕРБ и РБ изглеждат хипербола.
Трето, общите формулировки на Борисов, с които иска оставката на Танев, говорят, че той изобщо няма намерение да се ангажира с реформи или по поема или споделя разходите по възможни и вероятни неоптимални действия, които неизбежно ще съпътстват реформите или това, което изглежда като реформи.
Сега си представете, че министър Танев бе предложил не конкретни заглавия и промени /което той и сега не е направил/ а беше казал - ученици, имате четири задължителни произведения - темелни за образованието Ви - и един списък от който трябва да избирате. Какъв вой щеше да се извие, че се предава България и ултиматуми за поне сто произведения и автори, без които "нямало да има българщина". Аз примерно държа на "Калуня Каля" на Георги Божинов, не само защото е шедьовър без прецедент в съвременната ни литература, а защото няма партия или политик, за които изтъкването на достойнствата на романа да е достатъчно значим повод за дивиденти на избори.
Но съм убеден, че ако творбата за Априлското въстание се включи в списък по избор - редица учители ще го препоръчат, защото е достатъчно да се прочете и разбере романа за да разберете историята от онова трудно, но епохално време. И така всеки в клас ще представя работа по задължителни и избираеми автори. Никога не съм разбирал защо уроците по литература всички трябва да четат едни и същи автори и едни и същи произведения.
За пореден път Борисов се поддаде на уличен и политически натиск на националсти и патриоти. С което покани следващия протест и ултиматум.
И след това се сърди, че изглежда слаб.
Часовникът тика. Всички започнаха да се позиционират за предстоящи и неизбежни нови избори. Борисов просто избира момента, когато десницата около РБ е в най-лоша форма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар