понеделник, 25 януари 2016 г.

Курсът на рублата отвъд цените на петрола - липсата на доверие във властта натежава все повече

Отдавна се смята за тривиалност, ако някой разчете динамиката на курса на рублата през конюктурата в цените на суровия петрол. Но има два различни компонента, които в зависимост от крайностите в колебанията в курса на руската валута, могат да играят различна роля и да Ви насочат към точката на пречупване, отвъд която важните играчи на пазара започнат да действат ирационално и рационалните очаквания преминат в панически юруш.
През по-голяма част от времето динамиката на рублата може да се проследи отчетливо през призмата на цените на петрола. Но в тези взаимовръзки има много повече от обикновена игра на пазара - задействат се психологически фактори особено при преминаването на равнища от 90 рубли за долар.
По-нататъшна обезценка на руската валута ще бъде провокирано от тоталната липса на доверие и масовото бягство на инвеститорите от деноминирани в рубли активи. Свободно падане е нарастващо възможна хипотеза което ще се развива паралелно с очевидната неспособност на руското правителство да внуши увереност в способностите си да овладее ситуацията и да възстанови вярата в националната валута. Въпреки, че не трябва да се изключва обръщане на тенденцията на по-високо равнище на курса, но засега сривът изглежда извън контрол на руската Централна банка.
Последствията за страните от Евразийския съюз ще бъдат незабавни и разрушителни. Но най-тежките остават за руските граждани и компании, особено свързаните с внос на западни стоки и услуги, както и произтичащия от тях стандарт на живот.
Въпреки, че много анализатори приписват съществена роля на санкциите за ерозията на руската икономика и рублата, премахването им едва ли ще усили рублата. Напротив, с голяма вероятно без санкции руския търговски и платежен баланс ще се вложи допълнително, а заедно с него и позиците на руската валута.
Пазарите следят за признаци на промяна в политиката на Кремъл, а не за силни думи и декларации в стил Кашпировски.
По един первезен начин по-слабата рубла може да помогне на управлеинето на Владимир Путин да ограничи бюджетните дефицити и да покрие плащанията по различните социални програми. Според изследване на Банк ъф Америка, идеалният курс на рублата, при който ще се балансира държавния бюджет, е един долар за 210 рубли.
Макар, че подобни примери изглеждат прекалено академични и статични те съдържат важно послание - по-слабата рубла, сама по-себе си едва ли ще накара Путин на вдигне белия флаг. Поне не веднага.
Цените на суровия петрол ще продължават да дават най-обективната и обоснована референтна база за обяснение на движението на курса на рублата, но психологическите фактори ще увеличават своето влияние. Сривът в загубата на доверие в президента Путин и неговия контрол върху руската икономика, очевидната му неспособност да възпре пропападането в пропастта ще продължават да ерозират курса на руската валута.
Руският президент е много повече от самотен цар в кремълските дворци. Той е СЕО на Корпорацията на Кремъл, но едва ли тези дни се радва на безусловната подкрепа на акционерите и.
Несравнимата ресурсна база на Русия не може да изиграе ролята на котва за руския кораб в бурното море на събитията. Едно е сигурно - при устойчивите мрачни и негативни новини, които заливат глобалните пазари и най-вече тези от Китай и водещите икономики - никой не трябва да изключва вероятността от по-нататъшна безконтролна обезценка на рублата и скок на инфлацията.
Светът не вярва на господин Путин и очаква неговия заместник за да възстанови доверието в руската национална валута. А това не е въпрос на непосредствена перспектива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар