сряда, 27 януари 2016 г.

160 брой на нюзлетъра: Киев предприема неразчетени действия с новите тарифи за пренос

Събитията в Украйна доказват, че Газпром загуби битката със „заобикалането“ на Украйна. Точно когато руският газов монопол бе в пълния си разцвет и изглеждаше, че може да прокарва всякакви газопроводи и да продават газ на всякакви цени. Киев успя да наложи волята си, именно благодарение на доставките от Запад.

Натискът на Москва принуди украинското правителство да мобилизира вътрешните си ресурси и ограничи загуби.  И то успя – издържа да не внесе руски природен газ през най-студения месец на годината, като в запас има повече газ отколкото през същия период на миналата година.

И тъкмо когато Киев успя да неутрализира най-голямата заплаха, с няколко свои последователни действия в последните дни на 2015 година, изправи „на нокти“ газовите компании в Европейския съюз, които се опитваха да реализират транзит през или към Украйна. Без никакво предизвестие, по решение на украинското правителство и очевидно визирайки двустранните „битки“ с Газпром Укртрансгаз увеличи тарифите за пренос и промени условията за предоставяне на транзитни услуги. Цената средно се вдигна с 12 долара за пренасяния през Украйна природен газ, което и близо 6%, при това без никаква предварителна информация или обосновка. Бе сменена и съществуващата тарифна схема и условия с входно изходни тарифиране – заплаща се на входна и изходна точка на системата – като цените за различните точки са движат между 12 и 30 долара за хиляда кубически метра.

Газпром разбира се предпочете да не забележи тази промяна, тъй като вече има арбитражно дело и добавянето още на един казус по никакъв начин няма да промени нещата. Още повече, че условията и тарифите според Москва са по договор между правителствата, които не могат да бъдат едностранно променяни.

Това, което не засегна и не засяга Газпром обаче пряко влияе върху възможността украинската газопреносна система да бъде използвана за пренос на неруски газ или операции на европейски търговци. И без това поради слабата ликвидност на неруски газ в Централва Европа и на границата с Украйна, цените на природния газ са по-високи от Германия, Холандия и Великобритания, новите ограничения на Киев нанасят тежък удар върху диверсификацията на газовия пазар в тази част на Европа. Добавянето на украинската „екстра“ само може да обърне симпатиите на жадните за диверсификация източноевропейски потребители срещу Киев и дава нов шанс на проектите за нейното обикаляне, този път не по политически, а по чисто икономически причини. Не е тайна, че мнозина смятат затварянето на проектите Северен поток-2 и Южен/Турски поток като политически акт, но икономическите аргументи могат силно да надделеят.
В допълнение Киев дава силен аргумент на Газпром в полза на твърдението му, че украинците са непредсказуеми партньори. Иначе казано излиза, че украинското правителство играе в полето на съхраняването на монополните зависимости и Европа им е нужна само докато воюват с Газпром и Москва.


Правителствата на страните от Източна Европа няма как да обяснят на своите граждани и потребители, че Украйна е надежден транзитьор и партньор, когато дърпа чергата към себе си с новите тарифи и условия, които касаят всички други, освен Газпром.

Няма коментари:

Публикуване на коментар