понеделник, 18 януари 2016 г.

ФБ - анализи: Спете спокойно - Трета световна война няма да има

Бих искал да имам повече време за по-детайлен анализ на препечатаните у нас внушения на Пол Крейг Робъртс, но нямам. Потърсете повече информация. Не се очудвам, че е преведена и препечатана у нас от сайтове, които се пръкнаха в последната година и представляват част от финансираната от Русия схема за медийно влияние - част от хибридната война. Погледнете какво публикуват тези сайтове и без изненада ще установите зададената отвън линия.
Но за автора няколко думи - първо никога не е бил министър на финансите, а за една година е бил заместник по икономическата политика. Прочете за причината, поради която е уволнен. От тогава е един от най-активните автори, който критикуват Америка и се изказват ласкаво за нейните врагове.
Бъдете спокойни - Трета Световна Война няма да има - макар, че ескалация на напрежение ще има със сигурност. Тезата за "неминуемата" нова световна война се лансира и от кремълските пропагандисти с цел шокиране и сплашване на западния елит за да стане той по податлив на влияния. Нещо като стрес политика.
Няма да оборвам тези - идеята, че Русия е против ИДИЛ, а Западът и пречи е съшита с бели конци. Ключова роля за появата на ИДИЛ играят именно отхвърлените от иракската армия военни сунити в Ирак след 2010 година, които поставят основите на ИДИЛ. С тях Кремъл поддържа активни връзки. Друг мотив Кремъл да поддържа огъня на ислямска държава жив е страхът, че ако бъде унищожена ДАЕШ над 3000 руски граждани, които се бият на нейна страна ще се върнат и дестабилизират самата Русия. А, че руски джихадисти са заподозрени в различен тип престъпления извън Русия - терактове в Турция или размирици в Западна Европа - не е изненада. Разкрития в тази посока вече се правят, макар, че вероятно на мнозина в Москва се изправят косите.
Да, в Ирак и Сирия се бият и европейски граждани, но няма данни някое европейско правителство съзнателно да ги насърчава, както това прави руското. В руската преса бяха изнесени данни.
Главният аргумент за това, че напрежението няма да прерастне в Световна Война е фактът, че няма кой да воюва - правителствата имат по-важни задачи. Имплозията - сривът в Русия напредват с такава скорост, че Кремъл дори и да поиска да вдигне залозите със заплаха с нова Световна война няма да успее. Няма икономика или население което да го поддържа.
А на Запад никой няма интерес за го напада. Дори няма нужда от санкции, руското ръководство прави достатъчно за да срине страната си.
Напротив последните анализи в авторитетни издания в САЩ и Европа - потвърждават една моя стара теза - дойде време Западът да се намеси за да предотврати разпада на страната след Путин. Не зная каква е бежанската вълна от ИДИЛ, но тази от Русия действително може да постави социалните системи в Европейския съюз под реален стрес.
Познайте - от коя страна в последните двадесет години в Европейския съюз има най-много емигранти?

Няма коментари:

Публикуване на коментар