вторник, 26 януари 2016 г.

Писмото на търговските камари - посланието, което изглежда никой не иска да чуе

Вероятно сте запознати с посланието на търговските камари, в което се изразява тревога и недоволство от влошаващите се условия за инвестиции и липсата на реформи у нас. Ще кажете нищо ново, но има какво да прочетете между редовете.
Защо е значимо това послание?
Първо, защото тези камари се обединяват извън съществуващите български бизнес организации, в които компании членуват. Визирам специално КРИБ, която би трябвало да е приемник на БИБА, но не е. Следователно те не се чувстват достатъчно представени там и намират за целесъобразно да отправят отделно послание от името на чуждестранните инвеститори. Това означава, че тези компании смятат, че сме се върнали към времената на Г-13 от началото на 90-те години, когато бе създадена БИБА - Българската Международна Бизнес Асоциация. Тя бе създадена именно за да защити интересите на чуждестранните инвеститори от "националния", разбирай олигархичен капитал, който днес се олицетворява от наследника на един от най-видните членове на Г-14 Илия Павлов Делян Пеевски. Още през първата година, БИБА започна да приема като членове и български компании, които работеха по международните стандарти за прозрачност и почтеност. Те също имаха нужда от защита и представителност.
За съжаление, в началото на нулевите години БИБА бе "превзета" отвън и сега в КРИБ "на едро" се приемат бизнес членове, които никога не биха могли да покрият критериите за членство в БИБА. Гони се масовост, което няма как да не дойде за сметка на качеството. 
И ето Ви резултата.
Второ, писмото отразява действителни настроения, а не политически хрумвания, както обикновено го изкарват опонентите, лансирайки тезата за чужденците, които ни грабят. В същност в тези камари членуват и много български "бели" компании, които са обект на институционална и друга дискриминация на властите в полза на "избраните" олигархични кръгове на Кой?. Следователно - това не е конфликт на чужденците против българския национален капитал, а на нормалния срещу олигархичния бизнес. Всички големи компании от камарите могат да разчитат на свой посланик за интервенция, когато и ако интересите им бъдат нарушени. Проблемът е, че няма кой да защити българските компании, които си нямат посланик.
Ако не вярвате, че нещата с преките чуждестранни инвестиции не стоят добре, извадете от цифрата за миналата година неодитираните инвестиции в Нефтохим и ще получите действителната картина - срив.
Да, лицето на България пред света е Пеевски - затова да не се изненадваме, че не го харесват и го изразяват открито.
Време да заявим високо - това не ме удовлетворява и ще го променя. Колкото и каквото и да ни струва.

Илиян Василев
Изпълнителен Директор на БИБА - 1993-1997 година
Председател на Агенцията по Чуждестранни Инвестиции - 1997- 2000

Няма коментари:

Публикуване на коментар