събота, 2 януари 2016 г.

Проблемът с американските централи си има български адрес - да помислим - съд или преговори?

Новината, че на последното си заседание МС е приел МФ да наеме двете известни адвокатски фирми за защита на интересите ни във възможни съдебни разбирателства и преговори, като че ли остана незабелязана. 
Чакахме тълкуване на ЕК за държавната помощ. Оценката от това решение на МС е, че подобна помощ е имало. Перспективата за съдебно разбирателство във Вашингтон е очевидна без да е задължителна - може да се предоговорят нещата.
Но това не променя много проблема със заема за 630 милиона евро, който трябваше да разреди критичната ситуация около Мариците. 
Вероятно и там нещата не са безоблачни и в енергетиката предстоят размествания.
Който и да бе министър - при тази схема и ограниченията върху него - реформа в енергетиката е невъзможна. Ще изгоните американските инвеститори - ще дадете хляб на политзапалянковците антиамериканци и изобщо няма да се разбере, че от А до Я проблемът си е български - модела.
Това, че има много паразити по схемата, които не добавят, а отнемат стойност - особено при износа на електроенергия.
Както посочих прокуратурата разследва двете сделки.
Встрани остава реалната дълбочина на проблема - по-голямата част от тези пари не остават в двете централи, а отиват до покрият задължения към поддоставчици, включително и основната част трябва да отидат към мините - не могат вечно да работят "на мускули".
Разследването за неправомерна държавна помощ от ЕК - може да дава аргументи в дело срещу частни компании /спорно е/, но ответник по него е държавата - т.е. ако има присъдена сума на помощта - ще плащаме ние - солидарно като данъкоплатци, ако държавната помощ не бъде възстановена от компанията. И за съжаление не пречи - американските компании във Вашингтон да си спечелят - защото там разминаването между европейското и международното право по никакъв начин няма да помогне.
Изобщо Восток - это дело тонкое.
Не искам да влизам в подробности, особено защото предстоят съдебни разбирателства - но те не са най-добрия вариант, поне преди да бъдат изчерпани задължителните стъпки - преговори.
Защото най-накрая можем да платим двойно - и на американските компании за пропуснати ползи и щети и на ЕК за недопустима държавна помощ.

При цитиране или копиране ще оценя позоваване чрез линк към източника

Няма коментари:

Публикуване на коментар