вторник, 12 януари 2016 г.

Въпросът - или реформа или избори. Кой? ще маргинализира и ГЕРБ

Премиерът отново потвърди, че няма да има управление с ДПС, но това отдавна не е новина.Не отговаря на схемата - РБ трябва да осигурява фасадата за сделките зад кадър с Кой?. Пеевски осигурява застраховката на бизнеса чрез ДПС. Всички партии до които се докосна Кой? се маргинализират - първо беше БСП и Станишев, сега е ДПС, наред е ГЕРБ.
Всеки може да говори каквото си иска - за мен е важно не кой стои в министерските кресла, а какво става в реалния сектор, изобщо в реалния живот. Щом се разграбва КТБ активи по брутален и арогантен начин, щом се правя сделки бомби в енергетиката - там тепърва ще се разкриват неща, а се покриват отговорниците за милиардите загуби в Белене, НЕК, щом се възлагат търгове включително с евросредства и всичко в името на Кой?, щом нивата на окоизмеримата корупция са на безпрецедентни равнища, докато съдебната система оправдава един след друг всички знакови фигури на задкулисието, а няма и помен от желание за борба и противодействие, щом управляващите отказват дори да признаят, че у нас има олигархия, която пленява държавата и спира развитието ни като нация - това са репери на моята оценка - то значи е време за избори и за радикални действия. За тази година и половина Кой? стана по силен, по богат и по арогантен. Това също е обективно измеримо и основа на съждението, че правителството просто не се справя - и изобщо май и не иска.
Не се заблуждавам, че Кой? не е само Пеевски. Това е мрежа, която държи в зависимост цели сектори и системи, жизнено важни за функционирането на общество, власт и икономика. Делян Пеевски макар и важен е в последна сметка видимия и нарочен от Кой? гръмоотвод за критики и отрицание. Когато стане нужно ще го изпратят зад граница, за да могат велможите да си действат на спокойствие. Вие гледате и критикувате Делян - а междувременно армията от политици, бизнесмени, служители, съдии, прокурори и т.н. действат като добре смазан механизъм и всеки в системата получава "своето". Ако не пряко пари и ползи, то гаранция, че на мястото, което заема може да си осигури бъдещето и да краде без да бъде преследван.
Да, сега действително върви процес на дестабилизация на правителството правителството, и с малки нюанси, това е същата схема от преди три години. И отново грешката на Борисов е в лошата преценка и избора да балансира между два стола - на реформата и на Кой?. Той си мисли, че управлява процеса, а в последна сметка излиза, че е той е именно управлявания. 
Нито може да разчита на Реформаторите - тезите, които останаха с Борисов, не могат да му осигурят подкрепата на мнозинството, което се съмнява. Реално реформи няма. Опитва се да се договори с Кой?, но не разбира, че договорка не може да има - целта е Борисов постоянно да бъде дестабилизиран именно за да може да бъде управляван. Кой? знае и разчита, че Борисов не е решителен човек за да разсече Гордиев възел и да поеме предизвикателството на реформите.
Стабилността е фетиш - тя не съществува, освен като медийна мантра.
Само с пиар не става, трябват и реални действия срещу Кой?. В това правителство има много качествени министри, в това число и Румяна Бъчварова - но като гледам ще я жертват, защото тя реално не управлява процесите.
За Лиляна Павлова няма страшно - тя винаги е ОК - харчи. Е, магистралите малко скъпи, малко некачествени, малко винетките скъпи, защото не пипа в горивата, но ..... тя е назначена да бъде отличничка, докато магистралите хранят Кой?.
Докато при Бъчварова сарайско-библиотекарите със сигурност ще и припишат цялата отговорност за убийства, самоубийства и престъпления. Докато притиснат Борисов до стената и той за да си спаси властта и позициите включително в договорените бизнеси с Кой? я жертва.
Тази година е преломна. Не става само с методите на Кашпировски и внушения от телевизора - Стабилни сте, Всички е наред.
Всеки да си направи избора - с Кой? или с реформите за народа.

4 коментара:

  1. Благодаря,
    доста добре казано.
    Съжалението е, че по-голямата част от хората обитаващи територията не се вълнуват от това, а другата част участват в тези процеси, и естествено, не желаят да има промяна. Поне такова е моето усещане.....

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,
    доста добре казано.
    Съжалението е, че по-голямата част от хората обитаващи територията не се вълнуват от това, а другата част участват в тези процеси, и естествено, не желаят да има промяна. Поне такова е моето усещане.....

    ОтговорИзтриване