сряда, 26 октомври 2016 г.

Борисов от сам "юнак на коня" до сам, без кон и не юнак

Хванаха му цаката на Борисов. Доказателство - монолозите пред камери пред заседанията на Министерски съвет - все по-слабо режисирани и слабо въздействащи.
Под стрес и натиск от много страни и атакуван едновременно по-много теми започва да "издиша", а харизмата му се изпарява. Справка аферата Булгартабак - не беше отдавна. Ще му извадят "кирливите" ризи и личната отговорност.
Ходът с поръчението към МВР и ДАНС издава отчаяние, защото двете институции са с доказана неспособност да решат проблема не само с превенцията, но и с преследването на виновните. На всичко отгоре политическите му противници, дори тези които действително са "бъркали в кацата с меда", като Нинова, Овчаров, Пеевски и Доган, винаги могат да контрират, че тези институции работят по "политическа поръчка" и са зависими и ръководени от назначени от него хора. Тоест вместо да им извади очи, ще им изпише вежди. Каквото и да "намерят" двете институции, при тоталния пас на прокуратурата, която същия Борисов отказа да реформира, при абсолютната им маргинализация по негова вина /ДАНС продължава да бъде под контрола на Пеевски/, няма особено значение вече какво Борисов говори. Той е казал всичко, по всеки въпроси с всички възможни варианти на позиции. Гъвкавост, която в последна сметка се възприема като безгръбначност.
Службите му са тотално безсилни срещу противниците му - всичко е като кула от карти - махнеш ли една ще се срути системата и ще завлече и разследания и разследващия, и поръчания и поръчващия. Причината е, че Борисов прие сделката да упражнява власт без да има реалните лостовe за контрол върху службите и най-вече върху съдебната система и съдебната реформа. "Неговите" хора изобщо не са "негови".
Сега е като гол охлюв.
Схемите между Пеевски и Борисов са известни. там направо ще го разпилеят. В известна степен свободата на Догановия наместник бе условие за управлението на Борисов. Такава бе заръката на хората, които го издигнаха. Сега призраците на миналото се връщат. Всяко връщане назад, към "опашката", от която той се опита да се окъсне с толкова много труд е фатално за Борисов. Давност няма. Ако натиснат темата с Виваком или с горивата направо е пътник - виж свързващото звено между аферата Булгартабак и сега с горивата - тогавашната шефка на Надзора на АП и сегашна на КЗК - Юлия Ненкова. Хората които работят по темата твърдят, че имат доказателства, че съзнателно е осигурявал "покрив" чрез бездействие или блокиране на действие.
Най-голямата му слабост обаче е това което той и хората смятат за сила - че е сам юнак на "коня" и сам може да спечели всякаква битка, включително за умове и сърца. Той няма пиар, няма говорител, защото смята, че единствен е достоен да отговаря. Не разчита на други /защото не са от неговата "класа"/ и така стигна до положение действително да бъде сам на бойното поле. А го атакуват от много страни, а близките му не знаят как да реагират, защото толкова дълго са мълчали, че нямат глас или не са сигурни. Толкова много хора разочарова и зорлем направи врагове. Справка президента.
Пропусна да каже добра дума за Делян Добрев, който бе грубо атакуван.
Толкова дълго си вярваше, че е незаменим, че за него гравитацията нe важи, че забрави за необходимостта от партньори и приятели, от системно мислене и най-вече действие като антидот срещу неговите постоянни импровизации. Едни се плашат, други са предадени, трети обидени, четвърти се отчайват да чакат да се промени и си намират друго призвание.
Много често арогантността му е защитна реакция, но това не променя нещата, нито оправдава човека начело на държавата. България просто не може да си позволи да го чака повече да еволюира.
Това не означава, че Радев трябва да спечели. Дебело подчертавам.
Седмицата след 6 ноември ще бъде най-важната и най-интересната. За съжаление - ние ще очакваме основните играчи да разиграват дълбоки и стратегически партии шах, а те ще играят на най-обикновен белот.
Ние ще сме валат.

4 коментара:

  1. Пътник е.Качиха го на бързия влак.

    ОтговорИзтриване
  2. Такава е съдбата на зависимите, които искат да са независими но ги е страх да победят зависиюостта си.

    ОтговорИзтриване
  3. Да , наистина дойде време разделно.Стига толкова! Прекалено дълго го търпяхме!

    ОтговорИзтриване
  4. Всяко чудо за три дни.Само нашето продължава два мандата.

    ОтговорИзтриване