понеделник, 31 октомври 2016 г.

Нюзлетър 193 брой: За нефтеното находище в Хан Аспарух открито от консорциума, начело с Тотал - само фактите

Френската компания Тотал, която води проучвателните и сондажни работи в блок 1-21 блок Хан Аспарух /с площ 14,220 квадратни километра/, на консорциума  , в който влизат и австрийската ОМВ и испанската Репсол, обяви изключително кратко сред множеството подробности, които съдържа финансовия отчет на компанията за третото тримесечие на 2016 година, за откриването на нефтено находище - продуктивен пласт - при сондажа в дълбоководната зона на българската икономическа зона в Черно море.
Сондажът носи името Полшков-1 и бе реализиран от платформата Нобъл Глоубтротър II при сондажни работи, които започнаха през месец май т.г.. Сондажът се намира на 85 километра навътре в морето и като сложност е без прецедент в дълбоководното сондиране в региона - воден слой от 2000 м и скални структури от още 4000 м.
За сравнение сондажът Домино-2 в блока Нептун в съседните румънски териториални води бе реализиран при воден слой от 800 м и тотална дълбочина от 3000 м.
Трябва да се подчертае, че анонсирания в отчета на Тотал резултат е предварителен, подлежи на допълнителна оценка и анализ, преди да бъдат съобщени отново предварителни прогнозни оценки за запаси, които трябва да предшествуват нова информация относно бъдещите стъпки на компанията - оценка на икономиката на бъдещ добив въз основа на наличните и приложими технологии и методи и чак тогава евентуални решения за нови сондажи и нови анализи. 
Отсъствието на данни за наличие на природен газ се обяснява с липсата на достатъчно данни и предварителния характер на анализите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар