неделя, 23 октомври 2016 г.

Може ли евроатлантизмът да бъде съвместим с кремлинофилството?

Тезата, че няма проблем с избора на Радев и Цачева относно членството ни в НАТО, в допълнение към защитата на тезата, че има смисъл от "не гласувай за никого" /виж статията ми по тази тема/ ме убеждава, че това са взаимносвързани елементи от типични за прехода психологически "въдички", които ползват статуквото и де факто препятстват промяната. Приемам, че има хора, които не желаят да гласуват за Трайчо Трайков, те имат много други опции. Но съзнателните негативни кампании говорят за обслужване на конкретни каузи. Видял съм доста за да мога да разпозная безпогрешно хибридни схеми на местен и чужд политинженеринг.
Новата "опорна" точка гласи, че няма проблем с евентуален избор на Румен Радев за членството ни в НАТО. Никой не твърди, че той ще стартира процес на изваждането ни от НАТО на другия ден след като стъпи в офиса си на Дондуков. Дори Велизар Енчев и Волен Сидеров няма да могат да го сторят.
НАТО и ЕС са задължително необходимата фасада, зад която се възпроизвежда управленския модел у нас, включително като представителство в чужбина, като политико-олигархична каста у нас.
Мисията на Радев е по-сложна - класически пример за хибридно въздействие. Той е окичен с висши военни постове, с награди и признания от американска военна академия - и това го прави изключително подходящ за да реализира новия проект, одобрен при мисията на Нинова и Първанов в Москва.
Преди да обслужва Кремъл, обаче, проектът "Радев" обслужва конкретни местни политически амбиции и най-вече българското оръжейно лоби. Сделката е по подобие на схемите в енергегиката и горивата. Целта е България да запази максимално дълго свързаността си с руската бойна техника и въоръжения, като осуети или забави колкото е възможно по-дълго заместването им от западни образци. Винаги става дума за пари, властта е произоден продукт и цел. Там където това не е възможно - същите фирми, които са обслужвали руския оръжеен внос трябва да станат посредници при вноса на новите образци западна бойна техника - така, че тя да не предизвика желания ръст на боеспособност на българските въоръжени сили. Справка - самолетите Спартан и новите хеликоптерите. Или има недооплектоване, или нестиковане с цялостната интегрирана цел - или непригодни за бойни операции или несъвместими с другите въоръжения или военни мисии, или ставаме свидетел на свърхоскъпяване - при покупка или обслужване - до степен да блокира възможността на бюджета да реализира цялостни завършени модернизационни програми.
Така Вие получавате съвместим или по-скоро приемлив за Русия вариант на "меко" или безопасно членство на България в НАТО. Примерно от щаб квартирата на НАТО твърдят, че България не разполага с достатъчен собствен ресурс да защитава границите по въздух, море и вода. У нас говорят за платноходки и туристически лодки и изобщо не признават, че има заплаха за НАТО от Русия на наша територия, а и отвъд. В допълнение водещи кандидат-президенти твърдят, че санкциите срещу Русия за анексирането на Крим трябва да бъдат снети. Защото не смятат, че анексирането на чужда територия е нещо поради което си струва да наддигнеш глас срещу силните в Кремъл.
Не става дума само за пленяване на поредната институция на държавата - на въоръжените сили, но и за специалните служби - които днес са блокирани да работят срещу руската заплаха. Ако обаче имате президент на върха, който получава продуктите от работата на всички служби, можете достатъчно добре да използвате тази информация, за да моделирате политически тип поведение, който да "пази" Русия и Кремъл от участие на България в координираната политика на НАТО и ЕС срещу Русия.
Това не е абстракция, а реална среда, в която и сегашния и бъдешия президент ще работят.
Тоест Вие получавате България в НАТО и ЕС като фасада с изпразнено или по-скоро управляемо или контролирано съдържание.
Да не говорим какво ще произтече от това в сферата на външната политикта и дипломацията - евентуален президент Радев ще блокира целия процес на назначаване на посланици, за да гарантира представителство за кадрите на БСП, които утре ще трябва да осигурят изтегляне зад граница на младите им кадри и следващата схема "Бокова". Ще започнат пак договорките - моите посланици срещу твоите. Напомням, не иде реч за най-добрите дипломати, които да представят България в чужбина, за онези, които са лоялни на партийни централи и политици
Мога да продължа още дълго - и в сферата на назаченията във висшите постове на Съдебната систева - ВСС особено, назначенията в армията на кадри, които са приемливи за Русия. Погледнете самия генерал Радев - изглежда като внедрен от години човек под прикритие - който е активиран в последния момент за нужната цел. Когато трябва и какъвто трябва.
Пазете се от нови месии, дегизирани като "демократи". Дежа вю.
Между евроатлантизма и кремлинофилството има дълбока и непреодолима ценностна пропаст. Самоопределянето, което ще демонстрираме на предстоящите избори, предполага само две положения - или сте "за" или сте "против" контролираното и съвместимо с интересите на Русия членство на България в НАТО и ЕС. Другото е "пълнеж" и хибридни стратегии с ключовите елементи - мимикрия, дезориентация и деморализация.
И повече от това което виждате през последните 26 години.

1 коментар:

  1. Господин Василев,в този ред на мисли,ако Радев е код МръсноЧервен,то Цецка-Аецка на какъв код я слагате!И как ,по Дяволите,да изберем от тях,ако не дай Боже,се наложи?

    ОтговорИзтриване