петък, 14 октомври 2016 г.

Проблеми в комуникацията в ГЕРБ изострят езика на Борисов към реформаторите

Факт е, че реформаторите не са лесен съюзник - особено с двете линии на поведение - опозиционната и властовата. Но в случая нервността на Борисов идва от съвсем друго - ходът на ГЕРБ да излезе от Народното събрание и да ваканцува близо един месец е самоубийствена глупост, с конкретни и негативни последствия за ГЕРБ в центъра на предизборната кампания. Изглежда той има проблем с комуникацията и контрола на парламентарната група. Нервен е още, че ги хванаха за служебната победа с поправката "не подкрепям никого" - която очевидно е рожба на Дани Кирилов. Не твърдя, че е някакъв дълбокомислен ход от страна на Дани, а по-скоро резултат на некачествен законодателен процес при ГЕРБ в Парламента. Депутатите често като видят, че нещо не е наред предпочитат да мълчат, защото не знаят дали не е одобрено "горе". В тази парламентарна група критичното мислене и инициативата изглежда не се окуражават и това дава своите дефекти.
Как да кажеш - Цветанов не е свършил добре работа или отсъства. Или Цецка Цачева. Имат и проблем с 35-те секции - ограничения - които също генерират негативни реакции и настроиха българите зад граница. Но най-лошото за ГЕРБ, дадоха инициатива на реформаторите и на техния президент Трайков, който се среща в момента в Лондон с недоволните.
На този фон БСП генерал кандидата "легна на дъното" и разчита на контратаки, основно по линия на БСП активността. Защото неговите лични "атаки" са ялови - като тази, че премахване на санкциите срещу Русия. Изглежда чак сега осъзнава, че се намира в небрано лозе.
А ГЕРБ се затвориха в кръгова отбрана и гледат ако може изборите да са утре, за да загубят по-малко в хода на предизборната борба.
Ясно е на всички, че ще има промени в правителството. Самият Борисов каза, че трима министри ще смени. Мисля, че че Митов и Ненчев са в списъка. Много е важно как ще се представи Трайчо Трайков - силно представяне ще му даде възможност и на него и на Радан да преговарят за подкрепа на ГЕРБ кандидата на втория тур, включително и за бъдещото правителство или стъпки. Но предупреждавам още от сега - има вариант при който десните избиратели изобщо да не ги слушат - защото Цецка Цачева е труден за припознаване и харесване кандидат. При всички варианти ГЕРБ ще останат недоволни от "подкрепата" на РБ на втория тур - независимо от крайния резултат и ще го използват за преподреждане на коалицията и правителството.
Ако Трайков се представи силно ще усили позициите на реформаторите в Реформаторския блок спрямо ГЕРБ и може да постави ребром въпрос за реформи, за нови парламентарни избори, като паралелно стартира проекта за новата десница.
ГЕРБ и Борисов сами са си виновни - престанаха да възприемат критиките като възможност за поправка и оптимизиране на дейността си..
Относно въздишката-заплаха, че Борисов може да прекрати коалицията с РБ, ако последните престанат да се държат като управляващи да припомним, че голямата част от реформаторите - извън няколкото министри с "двойна лоялност" /в същност основно към Борисов/, който и да е трудно да се почувства управляващ в кабинет, в който решенията се вземат от тесен кръг около самия премиер. Това не е специфично насочено само спрямо министри на РБ, но и спрямо други министри от ГЕРБ. Как може да се чувствуваш съ-управляващ и да споделиш отговорността за отсъствието на съдебна реформа, за победи над контрабанда без заловени и предадени на съд контрабандисти, за схемите с горивата, с КТБ, Виваком, нагласените търгове, да не говорим за назначенията на бивши министри на БСП в бордовете на ключови дружества в енергетиката на фона на аферата Белене!?
Вие чувствате ли се управляващи?

2 коментара:

  1. Борисов просто използва кариеристичните тежнения на някои членове на РБ ,които наистина-хем го критикуват за пред електората си-хем не искат да се разделят с баницата в управлението и се натискат да останат министри! На кого да се сърдим-НА НЕГО,ИЛИ НА ТЯХ!?

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно съм съгласен! Ако ГЕРБ бяха приели предложените от реформаторите точки в дневния ред, само щяха да спечелят и да поставят БСП под кръстосан огън. Сега, дори и да не се гласуват никакви поправки в ИК, само РБ печели дивиденти, защото са ги предложили те, а не ГЕРБ.
    Според мен вече назрява моментът, на разумно мислещите хора в България да им се представи рационална алтернатива - за интеграция в ЕС, реформи и предвидимост.
    Безреформието не може да трае вечно.

    ОтговорИзтриване