петък, 19 февруари 2016 г.

КТБ encore

Ако не искаме да гледаме замеряне с пиар кампании, в това число Пеевски и Цонев да се правят на Робин Худовци Ви припомням начина за разбиране на истината за КТБ.
Изхождаме от предпоставката, че няма нито една институция, която да се ползва с доверието на обществеността.
БНБ е участник, прокуратурата е участник, политиците също. Не става с парламентарна комисия, защото именно в Парламента депутати осъществиха заслон на разрушителите на банката.
Че в банката са извършвани неправомерни и рискови операции, че е имало неадекватно обезпечени кредити и схеми, които излагат банката към абнормален риск е ясно. Това е тезата на Пеевски, Доган и прокуратурата.
Тезата на Цветан Василев е, че банката е била в цветущо здраве и причината за нейното рухване е координираната кампания срещу банката от страна на ключови институции, в това число прокуратурата, в съчетания с медийна кампания и масови вълни на изтегляния на пари.
Моята теза е, че истината включва и двата елемента, но за да се разкрие цялата истина, която еволюира във времето, заедно с нашето познание по темата и постъпилата информация, е нужна тотално независима експертна оценка. Тъй като в страната нямаме доверие на институциите - провала на парламентарната комисия срина и последната възможност - Парламента - да се върнем към предложението, което направих в разгара на кризата около КТБ - международна комисия от експерти.
Не бързайте да се радвате на доклада на Аликс Партнърс. Като човек, който си вади хляба с консултантски труд, мога да Ви уверя - разковничето е в заданието - обхвата на услугите и предоставената информация. Ако Аликс Партнърс нямат за задача да установят какво влияние върху позициите на банката са имали масовите тегления, инспирирани от Пеевски, или пък къде са потънали цедираните кредити към други банки, т.е. вместо в справките да грейнат известните Вам имена, операциите напълно могат да се представят като вече закрити, без следа, а кредита прехвърлен към друга банка.
Ако "одиторите" - тези които бяха изготвили полуодитния доклад или оценка на активите са работили с екселски таблици, попълнени и представени от квесторите, и се искало от тях само да направят проверка за вече готовото мнение или направят нужните отметки, то бъдете сигурни - нищо няма да научите.
Същите хора ще правят оценка на активите на банките и очаквам с интерес как ще приложат методиката, с която потопиха КТБ, защото доста банки ще се окажат "под вода". Не се залъгвайте - новите дългови емисии основно ще обслужат Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите и извънредни намеси в банковата сферата, включително одържавявания.
Само и единствено независима международна комисия от експерти, включително на експерти от ЕЦБ, ЕК и САЩ, може да даде отговор на загадката КТБ и най-вече да го направи по балансира начин, който да освободи публиката от задължението да бъде страна по спора между Пеевски и Цветан Василев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар