петък, 19 февруари 2016 г.

За Медиапул: Коментар по темата "Пеевски излиза от Булгартабак"

Пеевски беше временно нает СЕО на корпорацията ДПС, която има политическо представителство в Парламента. Но той си остана лейтенант и акционерите сега му предлагат изход с почести, като му позволят да кешира придобивките си.
Корпулентният депутат отдавна не е актив за хората с които се асоциира или компаниите в които има дял. Не съм сигурен само дали не иска да излезе от Булгартабак защото там предстоят разкрития и гледа да се измъкне преди да стане жега.
Той е тотален пасив за всички компании, които до този момент са печелили държавни поръчки или бизнес.
В това число и за медиите, които контролират с майка си. В голямата си част те са на загуба и се издържат именно от другия бизнес - този, който сега прекъсва. Няма да мине време и от там ще излезе, макар, че винаги стои опцията да остане "мама".
Менторите му го употребиха по предназначение, само не е сигурно дали ще могат да му осигурят защитата до край, защото и те на са всесилни. Няма вероятност да удържат властовите си позиции в съдебната система, а в Парламента се очертава дългосрочна опозиционност. А ДПС в опозиция не може да просъществува дълго - следователно я грози разпад.
В известен смисъл моделът на развитие, който избра Пеевски, по подобие на ментора си Илия Павлов, неизбежно изхвърля зад борда хората на млади години. Величието им е мимолетно.
Те са консуматив при прехода.


Дори и да направят опити за мимикрия или за финтове в собствеността - обречени са.

2 коментара:

  1. Абсолютно коректно. Спокойното, комфортно излъчване на Пеевски показва, че той през цялото време си знае каква е програмата му: да престои колкото се може по-дълго на ветровито, да обира като гръмоотвод яростта на обществото, докато през това време шефът върти бизнеса на относително спокойствие. Следва добре платено, ранно, добре платено пенсиониране и постепенно забравяне - от страна на медиите, обществото и правосъдието. В началото на прехода имаше опасност да го застрелят, но сега вече не правят така. Напротив, ще го пазят, че не се знае къде е скътал някой документ за застраховка.

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм съгласен само с едно - ментор на Пеевски никога не е бил Илия Павлов. Доган - да, ментор, наставник, работодател и господар...

    ОтговорИзтриване