сряда, 24 февруари 2016 г.

Разочарование за 22 милиона лева - анестезията КТБ продължава

Най-лошо инвестираните 22 милиона лева, които отлетяха от масата на състоятелността. За доклад който не върши никаква работа. Договор, който не е базиран на процент от върнатото, а твърдо възнаграждение.
Както многократно предупреждавах, какъв продукт е доклада е заложено в заданието - няма как да получиш отговори на въпроси които не задаваш. В допълнение контролирате информацията, която консултантът получава. Докладът много подозрително наподобява полуодита и заданието на трите одиторски фирми - там квесторите предоставиха таблици с фирми, кредити, зададоха параметри за оценки и при тези твърди рамки поискаха "одиторите" просто да потвърдят тяхната оценка за риска от необезпечение на кредита. Ако си спомняте цялата патардия около Аликс партнърс - които бяха "избрани" по спешност след кратък ажиотаж в тяхна полза /вижте кой/ - се въртеше около очакванията те да открият и върнат "откраднатите" пари. Нищо повече, нищо по-малко.
Като гледам резултата - повече намирисва на сделка срещу 22 милиона лева, синдици и кръга около Пеевски, прокуратура, БНБ и т.н. получават изключително скъпо потвърждение на тезата си, която застъпват. Другите се пращат за зелен хайвер.
Окуражен от предизвестеното отсъствие на компрометиращи Пеевски и сие данни в доклада на Аликс Партнърс, тосподин Цонев, например, естествено фокусира върху персоналната вина на Цветан Василев и нищо друго няма значение. Той и другите от ДПС дори не се сещат от кумова срама да отбележат съучастието си във всеки един то етапите на проблема КТБ - когато банката растеше неорганично, когато получаваха кредити, когато ги покриваха с цесии, когато заразиха с КТБ вируса и други банки.
Мисля, че скоро ще тръгнат и призиви за разследване на поръчителите на доклаза за прахосване на средства от масата на несъстоятелността. Да, вместо да върне пари, докладът на Аликс Партньрс, ни струваше огромни пари. По предназначение вероятно замисълът е бил да подпомогне прокуратурата при завеждането на дела, тъй като тя няма капацитет. Но не и да върне парите. За това е и бил засекретен за остане за нейно изключително ползване. Помислете - за какво им е на синдиците подобен доклад, след като не им носи пари или информация, която могат да превърнат в пари.
Истината е, че прегрешенията на Цветан Василев се измерват с няколко стотин милиона лева и са функция на "затворените очи" на надзора и на гаранциите на политическите му покровители, които са били част от схемата за плячкосване на депозитите чрез кредити. По начина по който го атакуваха, включително списъците на Пеевски, по които той е трябвало да прехвърли активи, започва да изглежда логична, без да е законна, схемата със SPV като лична гаранция срещу подобни атаки от Пеевски. Прекъсната правна връзка между източника на кредита - банката и обезпечението по него - активите е именно подобна защита в случай, че му вземат банката.
Нищо от доклада не променя факта, че банката беше умишлено изправена пред остра ликвидна криза от действията на Пеевски и организираната кампания на прокуратурата.
Тя беше умишлено бутната в пропастта от хора които съзнаваха нейната слабост. Но това не ги прави нейни спасители, нито оправдава действията им. След като КТБ бе държана във фризера близо четири месеца и за да покажат отрицателни финансови числа - промениха и методологията за оценка на кредитния риск.
Сега пробутват притчата, че не могат да съберат активите, защото версията за източването на банката от нейния главен акционер върви ръка в ръка с тезата, че е невъзможно парите да бъдат върнати. Това е и завесата зад която откраднатите в процеса активи остават извън медийно внимание. Цветан Василев няма да има изход освен да сътрудничи за да се върнат активите и продадат за да бъде получена максимална сума. Той има интерес от това защото ще натежи като аргумент в неговата версия при един справедлив процес. 
Проблемът е, че той е прав за себе си да се страхува, че няма да стигне до съд.
Как си представяте, че синдиците ще вземат обратно от новите собственици активи като Булгартабак, като БТК, Дунарит, НУРТС, Петрол и другите "перли" в короната на КТБ?
Трябва международна форензик компания с договор за процент за да върне парите - включително като върне контрола върху обезпеченията или финансовите потоци генерирани от продажбите на активи кредитирани от банката. Включително като съдейства на синдиците и държавата да си върне контрола върху механизмите за осребряване на масата на несъстоятелността.
От котата на днешната "сага" с доклада, не виждам как това ще стане. Защото освен Цветан Василев, тогава към затвора ще тръгнат няколко депутата, няколдо министъра, още повече банкери, прокурори, и доста "посредници" - брокери на влияние.
А развръзката тепърва предстои. Както казах, времето неумолимо тече и съдът във Вашингтон ще постави всичко на мястото си. Когато правосъдието е невъзможно у нас, то може да се получи зад граница.

1 коментар: