сряда, 10 юни 2015 г.

По повод на делението на "фили" и "фоби" от посланик Исаков

Прочетох внимателно интервюто на посланик Исаков. Всичко което казва е очаквано и се вмества в редицата прояви на руските посланици в страни от ЕС, след медийната офанзива и интервюто на президента Путин преди посещението му в Италия. Може и да не сме съгласни, но сме длъжни да се отнасяме с уважение към изложените позиции от руския посланик.
Но според мен той допусна груба грешка, която не може и не трябва да остава без внимание от българските институции.

Ние, като български граждани, помежду си можем да спорим как и дали се делим на русофоби и русофили. Това не е коректно, нито приемлимо, но е допустимо. Това са си наши вътрешни работи.

Но за посланик на чужда държава е абсолютно непремливо да борави с тези условно разграничаващи нацията ни понятия в публични изяви. Не, че е нещо ново - всеки запознат с историята знае, че понятията "фили" и "фоби" са пуснати в употреба от руската имперска дипломация малко след Освобождението като средство за натиск срещу български политици, които днес считаме за символ на народолюбие.

Но в 21 век посланик Исаков просто няма право да използва тези понятия, като дели народа на такива, които симпатизират и тези които не симпатизират.

Първо, защото представлява Русия пред българската държава, а тя е съвокупност от всички български граждани и "фили" и "фоби". Акредитацията му не е само за "филите". С изказването си изразява публично предпочитания към една, произволно избрана и определена от него част от българския народ. Това той няма право да прави или ако го прави трябва да има незабавна реакция.

Второ, не е уместно да дели нацията на "фили" и "фоби", защото това е предоставена манипулация. Има доста хора, които естествено симпатизират на руската култура, на руската история и природа, но те са много повече от тези които възприемат властта в Кремъл като естествен ориентир на собственото си поведение и ценностна база. Да се поставят несъгласните с днешната политика на Кремъл в разреда на "фоби" е елементарна пропагандна схема, но тогава в тези редици ще трябва да поставят и значитална част от руския народ, а това не е по силите и правата на един посланик.

За мен казаното от господин Исаков не е изненада, защото предложението за включването ми в "черния списък" на МИД заради "фобията" ми е излязло от посолството тук с неговия подпис. Няма да коментирам участието на мои сънародници в процеса.

Но решително и категорично трябва да се реагира срещу използването от руския посланик на "Фили" и "фоби" и свободните съчинения "кои били повече". 
Българофилите в Русия повече ли са от българофобите? 
Това дори не е добър дипломатически език, да не говорим за такт.

Жалко, че дори стандартите вече не са същите.

2 коментара:

  1. Удоволствие е да се чете. Все едно слушах лекция по международни отношения на проф. Г. Стефанов.

    ОтговорИзтриване
  2. За съжаление,на руската хибридна агресия в България,засега се реагира само по блогове и от малко истински патриоти! От това произтича и нахалството и самонадеяността на руските дипломати на българска територия! И кой знае-може би и от ...тайното внедряване на руснаци,закупили евтино ~ 400 000 единици българска собственост!?

    ОтговорИзтриване