сряда, 3 февруари 2016 г.

Важната новина на деня - 300 милиона евро кредит от ЕБВР към ФГВГ (допълнен)

Почти никой не коментира тази "базисна" новина, произведена днес от министъра на финансите. Не само защото още 600 милиона лева ще "отлетят" в неизвестна посока - междинно през Фонда към "стабилни" до вчера банки. Това е прогноза за предстоящото - възможно и вероятно - в държавата - поне според министъра на финансите.
Известно е, че той и министерството му разполагат с информация за рисковете пред Фонда и пред банковата система.
Единствената причина да знаем за тази "тиха" инжекция е процедурата по одобрение от Парламента.
С новата гаранция общата сума на експозиция на държавата към Фонда, който по замисъл трябваше да се пълни от вноски на банките, надвишава два милиарда лева. 
Няколко обяснения - възможни и вероятни.
Първо, Гаранционният фонд няма достатъчно собствени средства с оглед на прогнозни сценарии за развитие на обстановката в банковия сектор преди, по време и след Прегледа на качеството на активите. Както предвидихме ще трябват интервенции, защото методологията която потопи изкуствено КТБ сега може да потопи и други банки. Особено онези, в които са прехвърлени цесии от КТБ - Пеевски и сие. Ако е имало риск за тези кредити за КТБ, то той е преминал в "новите" банки.
Второ, освен недостатъчните вноски от банките за Фонда, финансовия министър продължава да развива тезата, че не трябва да се очакват пари във Фонда от осребряване на масата на несъстоятелността в КТБ. Преди време неговата оценка се движеше между 30 и 35 процента. Което обяснява достатъчно добре защо и откъде "печелившите" около Пеевски, властта и привилегированите групировки стават все по-богати. За държавата и данъкоплатците дълговете, за богопомазаните - активите - Виваком, Булгартабак, Петрол и прочие активи, финансирани с заеми от КТБ 
Трето, финансовият министър има нужда от буфери, за да потуши възможен пожар в банковата система, което не може да направи със средства от бюджета. Самият размер на сумата издава оценка, макар и неточна, на размера на възможните средства, които са нужни за да покрият риска.
Последно - към народните представители - моля обвържете вашето одобрение с "разсекретяването" на доклада на Аликс Партнърс от министъра. Иначе излиза, че сте "на сляпо" и преди, и сега и в бъдеще. 
Предстоят трусове. Това е сигурно.
Защо със заем от ЕБРД? 
Излизането на външния капиталов пазар е рисковано дело, защото ще привлече внимание върху скритите рискове в банковата ни система, а това не е здравословно упражнение. Особено в навечерието на арбитражните производства във Вашингтон. 
Няма как да бъдат заети средства и от вътрешния пазар, защото ще стане скандал - държавата да кредитира чрез заем от банки Фонд, който по дефиниция трябва да се пълни и покрива рискове на същите банки.

3 коментара:

  1. Отличен коментар уважаеми г-н Василев!

    ОтговорИзтриване
  2. Отличен коментар уважаеми г-н Василев!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина, повече от скандално е. Единствената причина да не се осветли доклада на Аликс и Партнърс е да ни държат на тъмно, да покрият делаверите си и спокойно да задържат ограбеното от КТБ. Това е зелена светлина и за последващи източвания. Мълчанието или не на депутатите ще е лакмусова хартия за това кой къде е позициониран. А за нас като Общество, проверка да ли сме готови за поредно изпразване на джобовете ни или най-сетне ще сложиме край на гаврата с нас самите.

    ОтговорИзтриване