понеделник, 22 февруари 2016 г.

По БНР - как да реагираме на блокадите на гръцките фермери - уроци

Спрямо гръцките фермери трябва да се предприемат реципрочни мерки. Това заяви категорично пред БНР бившият дипломат Илиян Василев. Тъй като те реализирали голяма част от продукцията си именно у нас, това давало възможност на страната ни за реципрочни мерки. Вносът на земеделска продукция от Гърция щял да се замести с този от Турция и тогава връщането на гръцките земеделски производители ще бъде много трудно. Това щяло да бъде силна и действена реакция.
Не трябва да се обобщава - гръцка блокада, гръцко правителство, всички гърци. Има конкретен причинител на вредите за българските фирми и граждани и спрямо него трябва да съсредоточим реакциите.
Те можели да стачкуват през зимния сезон, а след април това щяло да бъде доста самоубийствено за тях.
Турция имала огромно производство и предлагала на конкурентни цени, коментира още Илиян Василев. Тъй като сме членки на ЕС не можем да забраним или ограничим с акт вноса на зеленчуци, но можем в рамките на солидарността с нашите компании и граждани, които пострадаха от блокадата да не купуваме гръцки плодове и зеленчуци. 
Според него страната ни трябва да използва момента, за да подпомогне земеделците си, особено като позволи внос на евтин природен газ за да стимулира вътрешното ни производство на зеленчуци. Това също е действена позиция.
Освен това трябвало да търсим сътрудничество и с други съсловия в Гърция, които страдат от блокадата. За пример Василев посочи пристанището в Солун. Ако пренасочим товарите си към други пристанища извън Гърция, те щели да губят. Естествени наши съюзници били предприемачите в Гърция, които работят в България. Те също били жертва на блокадите.
Да не говорим, че туристическата индустрия в Гърция не може да си позволи да загуби българските туристи.
Финансовата и дълговата криза на Гърция поставя на изпитание целия Европейски съюз, заяви Илиян Василев. По думите му играчите в Гърция са разбрали, че могат и се опитват да ангажират вниманието на целия ЕС в реализацията на техните цели и интереси. Гръцките фермери били заложили на една позната карта - тази на намесата на ЕС. По мнението на бившия дипломат на тази карта чрез протестите си те не толкова отправяли предизвикателство към гръцкото правителство, колкото усилвали неговата преговорна сила, когато изисква отстъпки от Евросъюза или от Тройката.
Василев коментира, че е очевидно, че в една взаимосвързана Европа България може да стане и става неволна жертва – странична щета по едни вътрешни конфликти.
Според него ние сме очаквали проблемите на границите да могат да се решават именно там – на границата.
Във връзка с гръцката блокада на границата, Илиян Василев отбеляза, че процесите в южната ни съседка излизат от рамките на страната и контрата на блокадите не е винаги оптимален ход.
Бившият дипломат смята, че СИРИЗА използва протестите в преговорите. Поради тази причина и гръцката страна не реагирала на българските призиви.Европейската комисия пък не била ентусиазирана да се намеси, защото щяла да изпълни първоначалната цел на протестиращите фермери – да я принудят тя да е страна по преговорите, а не толкова правителството в Атина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар