сряда, 30 декември 2015 г.

За спрените доставки на природен газ за Овергаз

Бърз коментар по темата с писмото на Газпром до Овергаз и другите български адресати.
Първо, това отразява етап в преговорите между Газпром и акционерите в Овергаз, включително и СЕО-то. Очевидно става реч за натиск при определяне на вариантите за бъдещето и оценка на активите и разпределенията между акционерите при изтеглянето на Газпром от Овергаз.
Второ, няма никакъв проблем за доставка на тези количества през Булгаргаз - Газпром едва ли ще откаже да ги достави, още повече, че има поне три западни компании които могат да ги доставят в рамките на няколко седмици.Разковничето е, че Овергаз ако си събира парите добре, то не би трябвало да има проблем да си плати на Булгаргаз - освен ако няма някаква политическа игра срещу пореден бизнесмен. Ако не ги събира, значи има проблем със състоятелността, но и тук има решения. Просто не е коректно да се спекулира с тези теми, защото става дума за дружество, за клиенти, за акционери. Не вярвам нещо да е станало толкова фатално само за един месец, след като Газпром обяви, че се изтегля.
Трето, има огромен проблем с политическите и психологически измерения на тази стъпка на Газпром. Да държиш българското правителство в неведение е повече от недопустимо, това си е направо провокация. Има достатъчно време за да се изразят притеснения, да се потърсят решения - все пак става въпрос за енергийната сигурност на над 200 хиляди абонати. Това е груб натиск или некоректно поведение на Газпром, защото хората най-накрая ще отнесат този проблем към българското правителство. Не може да 30 декември да изпращам писмо, че на 1 януари ще прекратиш доставки - това го няма в никакъв договор, в никаква бизнес практика. Още повече, че в случая се касае за договор с материален интерес за Булгтрансгаз - все пак това е ангажименти и приходи за транзит на този газ.
Всяко зло за добро. Само ще ускори либерализацията на газовия пазар.
Ясно е само едно, че през 2016 темата газ, Овергаз и Газпром ще присъства сериозно в новините.
Очаквам Овергаз да излезне с реакция за да успокои клиентите си. Но те са на ход.
Имам и друг прочит и то в контекста на последните събития. Но е прекалено рано за него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар