понеделник, 14 декември 2015 г.

Кой дестабилизира България? Хибридности на ситуацията

Като водещ експерт по хибридни въздействия Ви уведомявам, че мисията на главния прокурор да обезвреди "радикалната" част от Реформаторския блок е  успешна. Тя бе реализиана по заръка на проксито на Кремъл Пеевски и в съучастие с различни групи в Парламента - стабилните 204 души, с обилно финансиране от група бизнесмени и осигурено катеначо в съдебната власт. Като истинско хибридно усилие минава под знака на битката за стабилност срещу "лошите отвън" които искат да разрушат мира и спокойствието на хората. Като човек видял не едно или друго превъплъщение на влезнали и излезнали от властта мога да Ви уверя - тези, които остават са сериозно мотивирани. Те действително си мислят, че правят услуга на "десните". Облъчват ги с мантрата, че ако останат ще попречат на ДПС или на онези от Изток, но на тази стръв можеш да се хванеш само ако искаш. 
А в същност тези хора от РБ, които остават в правителството, са най-добрата фасада зад която се осъществява основната хибридна стратегия по съхранение на олигархичния и корупционен модел и свързаността с Москва. Те са десни и прозападни, а зад гърба им най-удачно се прави проолигархична политика "а ла рюс". Не случайно въпреки ярко афиширания евроатлантизъм решаваме да подкрепим Северен поток-2 и да направим "мили очи" на Москва, а не да се присъединим към Източна Европа. Не случайно са заложени над 3 милиарда евро в проекти в газопреносната енергетика с висок корупционен индекс, нулева икономическа логика и аналогична диверсификационна полезност. Затова пък с ясна и силна персонална мотивация за всеки от триото Първанов-Борисов-Пеевски.
Пепи Москов ще реже ленти като госпожа Павлова и ще прави пиар - все повече форма и все по-малко съдържание. Нали вече трябваше да имаме електронна здравна карта? От лекарското съсловие вероятно имат основание да бъдат доволни - той действително използва благоразположението на ББ за да може да получи повече пари. Но реформа няма да видите, поне такава че срещу същите пари да получим по-добра здравна услуга. С времето повечето пари и по-скъпото оборудване няма да могат да компенсират влошаващото качество на здравната услуга - когато се мери на равнище пациент, лекари, обслужване.
И накрая две думи за дестабилизацията отвътре и отвън.
Единственият фактор  който дестабилизира отвътре - това е Пеевски и ДПС - другите нямат ресурс. Но те си получиха и получават своето - неизменно. Стават все по-богати, чувстват се все по-уверени - за сметка на ББ и ГЕРБ. Искат и могат все повече и Борисов затъва все повече. Видяхте как прекрасно минава на трето четене поправката за прокурорската квота, която уж щеше да се промени в името на разбирателството с Радан Кънев. В същност Те никога не искали да се сдобряват с ДСБ, а съзнателно вървяха към изостряне на ситуацията за да се стигне до изолиране на Кънев в рамките на Реформаторския блок. Москов затова не е особено учуден, нито пък Кунева от развоя на ситуацията. Да твърдиш, че си бил изненадан от напълно предсказуемата реакция на Радан Кънев на ситуация която се повтаря и всеки знае, че е грубо нарушение на предварителна договореност, е притча за наивници. 
Спомняте ли си репликата на Станишев - "ако не гласуваме Пеевски за шеф на ДАНС утре няма да има правителство". Същата схема е и при Борисов - затова е уместна аналогията между това и правителството на Орешарски - почти същата степен на "свобода" от Пеевски и Кой?
Другите, които дестабилизират отвън - разбирай хора от Русия действително, имат мотиви за да дестабилизират, но освен геополитиката, която е безспорна /България е част от централен фронт на съперничеството на Москва със Запада/ тук има и доста по-прозрачен и примитивен дневен ред - преведените у нас пари по Южен поток и политическите гаранции, които накараха Путин да инвестира в проектите от Енергийния шлем. Парите - поне част - ги няма, определена група БГ бизнес и политици - Първанов, Пеевски и Борисов - са в плюс, но треперят. Разбира се, договориха се и го направиха заедно с близки до Путин олигарси, но те не треперят защото са свои. Тук в България подобно явление - олигарси - няма. Така отсече господин Цветанов. А щом той казва - край. Точка. Вервайте. 
Правят си далавери, след това карат цялата държава да ги пази и да им плаща сметките - КТБ - два милиарда евро, Виваком - половин милиард евро, Белене - 750 милиона евро, горивата - 400 милиона евро годишно- спирам до тук. Списъкът до 10 милиарда не е труден да продължи. Само в търговете по магистрали и евросредствата "далаверата" е в милиарди. Градим една фалшива, проядена от корупция България за да може една малка група, към която се присъединиха и министри и депутати от РБ, да може да разиграват спектакъла на несъстоялата се българска демокрация. И обвиняват други в опити за дестабилизация на правителството. Познавам и участниците и методите им - за шест и половина година в Москва узнах повече отколкото желаех. 

Затова Ви казвам - стабилизацията на това статукво е проклятие. Няма никаква "висока" политика - просто кръчмарска сметка. Тези хора ще имат нужда от все повече пари, от нашите пари, за да се задържат на власт. Друго не могат.

Коментарите Ви се насърчават и ще бъдат публикуване без никакви бележки, но при следните ограничения - да не бъдат анонимни /маркират се като спам/, да не съдържат нецензурни изрази и да бъдат издържани в уважителен дух. Моля при препечатване да посочвате линк към блога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар